latinica  ћирилица
25/01/2023 |  08:41 ⇒ 08:44 | Autor: sputniknews.com

Kolumbijski predsjednik odbacio prijedlog SAD da se rusko oružje iz te zemlje preda Ukrajini

Kolumbijski predsjednik Gustavo Petro potvrdio je u utorak da je Vašington razgovarao sa Bogotom o transferu ruskog oružja u Kijev. Prema riječima šefa države, Kolumbija ne razmatra ovaj prijedlog SAD.
Gustavo Petro (Foto: EPA-EFE/Enrique Garcia Medina) -
Gustavo Petro (Foto: EPA-EFE/Enrique Garcia Medina)

- U jednom od razgovora, general Laura Ričardson i drugi američki predstavnici rekli su mi da će zbog nemogućnosti da Kolumbija održava i remontuje to oružje, oni to učiniti i poslati ga u Ukrajinu - rekao je Petro na konferencija za štampu u Buenos Ajresu.

Prema Petrovim riječima, ruska oprema koja je trenutno u posjedu Kolumbije je u lošem stanju, jer nema načina da se održava.

- Mi ne zauzimamo nijednu stranu. Mi smo na strani mira. Prema tome, nijedan komad ruske opreme, u kakvom god stanju da se nalazi na našoj teritoriji, neće biti upotrebljen u tom sukobu - dodao je on.

Petro je napomenuo da je pokrenuo temu Ukrajine na samitu Zajednice latinoameričkih i karipskih država, koji se održava u Buenos Ajresu.

- Latinska Amerika, umjesto da se kladi na to koji će blok prevladati – NATO ili Rusija, treba da zahtijeva mir - rekao je on.

Prethodno je šef Јužne komande SAD general Lora Ričardson rekla da Venecuela, Kuba, Nikaragva i još šest zemalja Latinske Amerike imaju rusko oružje i da SAD rade na tome da "ovo rusko oružje zamijene američkim ako te zemlje žele da ga prebace u Ukrajinu".

Pres-sekretar predsjednika Ruske Federacije Dmitrij Peskov je tokom brifinga rekao da američka inicijativa ima zakonska ograničenja, ali da će Kremlj ipak pažljivo pratiti ovo pitanje.