latinica  ћирилица
25/01/2023 |  09:34 ⇒ 11:00 | Autor: RTS

Ekstremna hladnoća u Avganistanu, preminulo više od 150 ljudi

Najmanje 157 ljudi preminulo je od posljedica izuzetno niskih temperatura u Avganistanu, naveli su tamošnji zvaničnici. Broj preminulih se udvostručio za manje od njedelju dana, piše Si-En-En, a prenosi RTS.
Avganistan (Foto:  EPA-EFE/STRINGER) -
Avganistan (Foto: EPA-EFE/STRINGER)

Avganistan je zadesila jedna od najhladnijih zima, sa temperaturama od čak minus 28 stepeni Celzijusa - daleko ispod nacionalnog prosjeka koji se kreće u rasponu od 0 i pet stepeni za ovo doba godine, prenosi Si-En-En.

Posljedice hladnoće pogoršavaju ograničena količina humanitarne pomoći koja se distribuira u zemlji, nakon zabrane talibana za radnice nevladinih organizacija.

Kancelarija Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih poslova objavila je na Tviteru da isporučuje pomoć poput ćebadi, grijalica i obezbjeđuje skloništa za oko 565.700 ljudi, dok su potrebe mnogo veće.

Oko 70.000 grla stoke se takođe smrzlo širom zemlje, rekao je za Si-En-En portparol talibanskog Ministarstva za upravljanje katastrofama Šafiulah Rahimi.

Procjenjuje se da je za 28,3 miliona ljudi, oko dvije trećine stanovništva Avganistana, potrebno obezbijediti hitnu humanitarnu pomoć, upozorava se u izvještaju UNOCHA.

Najmanje šest velikih stranih humanitarnih organizacija obustavilo je svoje operacije u Avganistanu od decembra, kada su talibani naredili da žene koje rade za njih prestanu da dolaze na posao, ili rizikuju da im se oduzmu dozvole.