latinica  ћирилица
25/01/2023 |  09:48 ⇒ 09:50 | Autor: sputniknews.com

Peskov otkrio: Putin nekoliko godina nije razgovarao sa Zelenskim

Predsjednik Rusije Vladimir Putin nije razgovarao sa ukrajinskim liderom Volodimirom Zelenskim u posljednjih nekoliko godina, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov za Sputnjik.
Dmitrij Peskov (foto:EPA-EFE/VALERIY SHARIFULIN/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT) -
Dmitrij Peskov (foto:EPA-EFE/VALERIY SHARIFULIN/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT)

Upitan da li je tačno da Putin već nekoliko godina nije imao ni lične ni telefonske kontakte sa Zelenskim, Peskov je kratko odgovorio: "Tako je".

Putin i Zelenski posljednji put su se sreli 2019. godine na samitu u "normandijskom formatu" koji je održan u Parizu.

Tada je ruski lider održao bilateralne sastanke sa svim učesnicima samita: Zelenskim, liderom Francuske Emanuelom Makronom i tadašnjom njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Kako se navodi na sajtu Kremlja, nakon tog sastanka Putin je nekoliko puta razgovarao telefonom sa ukrajinskim predsjednikom – u februaru i julu 2020. godine. Nakon toga nije bilo saopštenja o bilo kakvim kontaktima između dvojice lidera.

Krajem 2021. godine Kremlj je saopštio da nema posebnih izgleda za sastanak Putina i Zelenskog zbog postupaka Kijeva i poteškoća u komunikaciji sa ukrajinskim predsgednikom.

Zelenski je neosnovano optuživao Rusiju da učestvuje u sukobu u Donbasu, a takođe je odbijao da poštuje Minske sporazume.