latinica  ћирилица
25/01/2023 |  10:12 ⇒ 12:11 | Autor: TANЈUG

EPS: Nema povrijeđenih ni velike štete u RB Kolubara, sigurno snabdijevanje električnom energijom

Na istočnom dijelu površinskog kopa Polje "E" u utorak popodne došlo je do aktivacije postojećeg klizišta i trenutno je zaustavljena proizvodnja bagera "glodar 7" koji radi na otkopavanju uglja na BTU sistemu (bager-traka-utovar), saopštila je Elektroprivreda Srbije.
Kolubara - havarija (foto:TANJUG/ MRE/ ALEKSANDRA LAZAROV ĐURIĆ/bs) -
Kolubara - havarija (foto:TANJUG/ MRE/ ALEKSANDRA LAZAROV ĐURIĆ/bs)

Kako je navedeno, stabilan je rad kapaciteta EPS-a i sigurno je snabdijevanje građana i privrede.

Ekipe za sanaciju izašle su na teren u najkraćem roku, a proizvodnja uglja u Ogranku RB "Kolubara" nije ugrožena.

Nema povrijeđenih radnika, niti uticaja na snabdijevanje električnom energijom naselja u zoni rudarskih radova, navode iz EPS-a.

U toku su radovi na terenu, a očekuje se da će bager, nakon sklanjanja zemlje koja je djelimično zatrpala jednu spoljnu gusjenicu bagera "glodara 7", biti transportovan na lokaciju gdje će u narednih desetak dana biti urađeni već ranije planirani preventivni mašinski radovi.

Takođe, biće pojačan rad bagera "glodar 8", a u petak će se uključiti i "glodar 2" kako bi se nadoknadile količine uglja koje kopa "glodar 7".

Rad svih proizvodnih kapaciteta Elektroprivrede Srbije je stabilan, a na deponijama termoelektrana EPS-a ima 1,48 miliona tona uglja, što je za 5,4 odsto više od plana i deponije su potpuno spremne.

Snabdijevanje građana i privrede električnom energijom je sigurno, a tokom januara EPS je izvezao električne energije u vrijednosti 12,4 miliona evra.

I narednih dana biće nastavljen izvoz električne energije i to od sedam do 10 miliona kilovat-sati (7 -10 GWh) dnevno, navedeno je u saopštenju.