mtel
latinica  ћирилица
25/01/2023 |  11:24 ⇒ 13:31 | Autor: SRNA

Kalabuhov: Otvaranjem kancalerije u Banjaluci saradnja će biti unaprijeđena

Ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov istakao je da njegova zemlja veoma cijeni saradnju sa Republikom Srpskom i da će dodatno biti unaprijeđena otvaranjem kancelarije ruske Ambasade u Banjaluci.
Igor Kalabuhov - Foto: RTRS
Igor KalabuhovFoto: RTRS

- Veoma je važno što zajednički realizujemo strateške, odnosno ekonomske i projekte u oblasti kulture i obrazovanja - rekao je Kalabuhov sinoć u Srpcu gdje je u manastiru Osovica prisustvovao redovnoj godišnjoj sjednici Skupštine Imperatorskog pravoslavnog palestinskog društva - odjeljenja u Republici Srpskoj.

On je rekao da podržava rad IPPD-a koje aktivno radi na očuvanju pravoslavlja više od stotinu godina, kao i odbrani tradicionalnih vrijednosti koje vijekovima baštine ruski i srpski narod, saopšteno je iz Udruženja.

- Hvala vam na podršci Rusiji u međunarodnoj areni. Želio bih da naglasim potrebu za ujedinjujućim inicijativama, s ciljem jačanja klime tolerancije, saradnje i međunarodnog razumijevanja državotvornih naroda u BiH - rekao je Kalabuhov, prenijevši pozdrave u ime Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

On je podsjetio da je Rusija garant Dejtonskog mirovnog sporazuma i da sve u BiH mora biti rezultat dogovora političkih snaga i pojedinaca.

Govoreći o dešavanjima u Ukrajini, Kalabuhov je rekao da je jasno da to nije rat lokalnog karaktera.

- Svjedoci smo vrlo interesantnih istorijskih događaja i ono što se dešava u Ukrajini nije neki lokalni konflikt, već egizistencijalna bitka, jer je cilj Zapada da eliminiše Rusiju - tvrdi Kalabuhov.

Predsjednik Odjeljenja IPPD u Republici Srpskoj Miladin Mitrović rekao je da ovo društvo, saglasno svojim odredbama, nastavlja rad usmeren na očuvanje civilizacijskih tekovina i vrijednosti koje propovijeda pravoslavna vjera.

- Јedan od prioritetnih zadataka ostaje čvršće povezivanje srpskog i ruskog naroda u svim sverama društvenog života. Višegodišnja saradnja našeg udruženja sa partnerima iz Rusije u nauci, obrazovanju, ekonomiji, kulturi i drugim oblastima sve je vidljivija u Republici Srpskoj - rekao je Mitrović.

On je podsjetio da Društvo želi doprinijeti očuvanju i jačanju veza Srpske i Srbije, kao i jačanja naconalnog identiteta srpskog naroda.