latinica  ћирилица
25/01/2023 |  11:37 ⇒ 14:15 | Autor: RTRS

Đokić: Obnovljivi izvori energije fokus djelovanja u narednom periodu

Promjena strukture energetskog sektora i ulaganje u obnoviljive izvore energije, te saradnja zemalja regiona po ovom pitanju biće fokus djelovanja u narednom periodu, rekao je Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva Republike Srpske.
Petar Đokić - Foto: RTRS
Petar ĐokićFoto: RTRS

Đokić je za Balkan Solar Samit rekao da je to važan događaj, koji okuplja cijeli region i predstavlja dobru priliku i mjesto za razmjenu znanja, iskustava i prakse, kao i promociju i afirmaciju energetskih politika Republike Srpske i regiona.

- Uvjeren sam da će konferencija dati konkretne odgovore na mnogobrojna pitanja i nedoumice, kao i kvalitetne zaključke koji će nam biti putokaz ka ostvarenju zacrtanih ciljeva - ističe Đokić.

Đokić kaže da će zemlje regiona morati da promijene strukturu svog energetskog sektora, koji će dobiti više obnovljivih izvora energije, kao i da bolje sarađuju u ovim pitanjima.

- Stoga je ulaganje u ovaj potencijal i korištenje ovih izvora energije od ključnog značaja u postizanju ciljeva koje smo definisali našim strateškim i zakonskim propisima i obavezama definisanim Ugovorom o Energetskoj zajednici - kaže Đokić.

Vlada Republike Srpske uspjela je, dodaje, da ovaj sektor predstavi kao područje u kome leži veliki kapacitet za razvoj novih projekata i, samim tim, veći priliv novca u privredu.

- To su prioritetna područja na kojima se bazira naš dalji razvoj i koja ulijevaju nadu u jedan daleko kvalitetniji i bolji život naših građana, a od efekata tih investicija će veliku korist imati svi. Iskreno vjerujem da je budućnost Republike Srpske u razvoju sektora obnovljivih izvora energije, pa i solarne energije, veoma svijetla - kaže Đokić.

Ovaj samit, koji je posvećen solarnoj industriji i solarnoj energiji, se održava 9. i 10. februara u Banjaluci, u Banskom dvoru, a okupiće vodeće regionalne stručnjake iz ove oblasti.

Stručnjaci će tokom panela i predavanja predstavnicima biznis sektora i investitorima približiti benefite solarnih elektrana, te buduće perspektive i najnovije trendove u ovom segmentu.

Konferencija se organizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva energetike i rudarstva Republike Srpske i Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Govoreći o aktivnostima koje resorno ministarstvo preduzima u afirmaciji korištenja solarne energije i izgradnje solarnih elektrana, Đokić ističe kao najvažnije donošenje zakonskog okvira koji omogućava afirmaciju ovog resursa i njegovo stavljanje u funkciju razvoja naše zemlje.

Uvedena je i kategorija kupac-proizvođač i kategorija zajednica obnovljive energije, sa ciljem povećanja broja proizvođača električne energije prvenstveno za vlastite potrebe.

Sve navedeno će, kaže ministar Đokić, znatno uticati na povećanje izgradnje objekata ove vrste i povećanje udjela tzv. "zelene" energije u ukupnoj proizvodnji električne energije u Republici Srpskoj.

Đokić je rekao da je primjena mjera energetske efikasnosti izuzetno važan segment u obezbeđenju održivosti naše privrede i da ima višestruke koristi.

Sve odgovore u vezi gradnji solarnih elektrana i drugih zanimljivih tema iz ove oblasti zainteresovani imaju priliku čuti upravo na ovom samitu.