latinica  ћирилица
25/01/2023 |  12:50 ⇒ 16:18 | Autor: sputniknews.com

Ruska ambasada u Njemačkoj: Odluka Berlina o slanju tenkova Ukrajini – izuzetno opasna

Odluka Berlina da isporuči Kijevu tenkove "leopard 2" izuzetno je opasna, saopštila je ruska ambasada u Njemačkoj.
Ruska ambasada u Njemačkoj (Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER) -
Ruska ambasada u Njemačkoj (Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER)

- Ta izuzetno opasna odluka podiže sukob na novi nivo konfrontacije i protivrječi izjavama njemačkih političara o tome da Njemačka ne želi da se uključuje u to. Nažalost, to se iznova i iznova dešava - izjavio je ambasador Rusije u Berlinu Sergej Nečajev.

Kako je precizirao, odluka Berlina da isporuči Kijevu tenkove znači "konačno odbijanje Njemačke da prizna istorijsku odgovornost pred ruskim narodom za strašne zločine nacista tokom Drugog svjetskog rata koji nemaju rok trajanja i zaboravljanje teškog puta poslijeratnog pomirenja Rusa i Nijemaca".

Nečajev je konstatovao da će, uz odobrenje rukovodstva Njemačke, borbeni tenkovi sa njemačkim krstovima ponovo biti poslati na "istočni front", što neminovno vodi stradanju ne samo ruskih vojnika, nego i civilnog stanovništva.

- Berlin je donio ovu odluku u dane 80-godišnjice probijanja blokade Lenjingrada u kojoj je poginulo na stotine hiljada sovjetskih građana. Ona uništava ostatke međusobnog povjerenja, nanosi nepopravljivu štetu rusko-njemačkim odnosima koji su ionako u žalosnom stanju, te dovodi u pitanje mogućnost njihove normalizacije u dogledno vrijeme - zaključio je ambasador.

Ranije je saopšteno da je Njemačka donijela odluku da pošalje Ukrajini 14 tenkova "leopard 2".

Naime, cilj Berlina je da isporuči Ukrajini dva tenkovska bataljona tenkova "leopard 2", a četa od 14 tenkova je prvi korak.

Pored toga, i drugi evropski partneri će isporučiti Kijevu tenkove "leopard 2". Njemačka namjerava da izda dozvolu za izvoz tenkova "leopard 2" u Ukrajinu zemljama koje planiraju da ih isporuče iz svojih zaliha.