latinica  ћирилица
25/01/2023 |  12:57 ⇒ 13:06 | Autor: RTRS

Stota premijera u istoriji Studentskog pozorišta

Četrdeset sedma sezona Banjalučkog studentskog pozorišta nosiće naziv "Stotka" i biće u znaku realizacije stote premijere u istoriji Studentskog pozorišta.
Banjalučko studentsko pozoršte - Foto: SRNA
Banjalučko studentsko pozoršteFoto: SRNA

- Za jubilarnu predstavu odabrana je predstava "Tvrđava" prema motivima romanu Mehmeda Meše Selimovića, a u režiji Andrea Benalje iz Italije. Prva predstava koja će biti izvedena u novoj sezoni, je kultna komedija Studentskog pozorišta "Prljavi veš", autorski projekat Aleksandra Pejakovića i članova Studentskog pozorišta -  rekla je direktorka Banjalučkog studentskog pozorišta Sanja Vojvodić.

Kako ona dodaje, pored redovnog repertoara BSP-a svoje učešće imaće i poetsko-muzički studio "DŽep", gdje će i ove godine urednik programa da bude pjesnik i muzičar Nebojša Kuruzović, kao i AKT "Alija Sirotanović" sa izuzetno popularnim satiričnim skečevima.

Cijena karata u 47. sezoni Studentskog pozorišta iznosiće 10 konvertibilnih maraka za profesionalne i 2 konvertibilne marke za amterske predstave, dok će pojedinačka studentska karta za sve sadržaje da košta 2 konvertibline marke.

Kao i u proteklim sezonama besplatan ulaz će da imaju srednjoškolci, penzioneri, ali i studenti koji isključivo organizovano dolaze na predstave u Podrum scenu u Gospodsku ulicu. Kada su upitanju gostovanja, očekujemo da se ove godine, nakon popuštanja epidemioloških mjera odazovemo pozivima naših prijatelja iz Kalifornije i Sibira.

Četrdeset i sedma sezone biće svakako prije svega u znaku međunarodnog festivala studentskih pozorišta Kestenburg, ali i u realizaciji prvog Likota Festa, kao uspomene na idejnoj tvorca Studentskog pozorišta Bosnimira, ranije Živomira Ličanina Likotu.

Direktor festivala "Kestenburg" Aleksandar Pejaković kaže kako će peto izdanje međunarodnog festivala studentskih pozorišta "Kestenburg" biti održano od 19. februara do 19. juna 2023. godine uz učešće glumaca sa šest kontinenata.

Festival će biti otvoren revijalnom hokejaškom utakmicom između Zvezde i Partizana u ledenoj dvorani "Pionir" u Beogradu, a svečano zatvaranje festivala planirano je da bude održano u sali Art bioskopa Banskog dvora u Banjoj Luci. Prvi dolazak studenata glume u Banju Luku očekuje se u martu, a posljednji u junu mjesecu kako bi u potpunosti bile poštovane sve epidemiološke mjere na graničnim prelazima koje prizilaze iz bilateralnih odnosa Bosne i Hercegovine i zemlja iz kojih učesnici festivala dolaze.