mtel
latinica  ћирилица
25/01/2023 |  13:07 ⇒ 13:09 | Autor: RTRS

Čordaš i Milivojević potpisali ugovor vrijedan 50.000 KM

Direktor Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije Davor Čordaš i zamjenik predsjednika Gradskog vijeća u Mostaru Velibor Milivojević danas su u Banjaluci potpisali Ugovor o sufinansiranju projekta stambenog zbrinjavanja na području grada Mostara, saopšteno je iz Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije.
Čordaš i Milivojević (Foto: Republički sekretarijat za raseljena lica i migracije) -
Čordaš i Milivojević (Foto: Republički sekretarijat za raseljena lica i migracije)

Potpisivanjem ovog ugovora omogućena je pomoć za stambeno zbrinjavanje deset korisnika, a finansijska sredstva u iznosu od 50.000 maraka obezbijediće Sekretarijat, navodi se u saopštenju.

Čordaš je napomenuo da će ovaj ugovor biti realizovan u okviru Programa rješavanja problema raseljenih lica, povratnika i izbjeglica i praćenja migracionih procesa za 2022. godinu kojeg Sekretarijat donosi svake godine, a koji se finansira iz budžeta Republike Srpske.

Takođe je istakao da je u toku prošle godine održano nekoliko sastanaka na kojima je upoznat sa situacijom u kojoj se nalaze srpske povratničke porodice u Hercegovačko-neretvanskom kantonu i da je dogovorena dalja saradnja i pomoć.

- Јoš početkom prošle godine održali smo sastanak na kojem smo dogovorili da se odrede prioritetne potrebe srpskih povratnika na području grada Mostara kako bismo mogli krenuti s realizacijom istih. Sekretarijat svake godine raspisuje javni poziv za pomoć porodicama i iz ove kategorije kako bi im se omogućio i olakšao povratak u prijeratno mjesto stanovanja. Јedan od projekata važnih za ovo stanovništvo, a u kojem je učestvovao i Sekretarijat, je izgradnja parohijskog doma u Stocu. Ulaganjem u infrastrukturne projekte, vjerske objekte, društvene domove ulažemo u održivi povratak - rekao je Čordaš.

Ovim ugovorom Grad se obavezao da će u skladu s Procedurom za izbor korisnika realizovati projekte stambenog zbrinjavanja izbjeglica, raseljenih lica i povratnika u Republici Srpskoj, ali i povratnika u F BiH.

- Opet smo potvrdili dobru saradnju s institucijama Republike Srpske. Ovim putem želim da se zahvalim i Vladi Republike Srpske i direktoru Sekretarijata koji i dalje imaju sluha za Srbe povratnike na području Mostara, jer još uvijek postoji velika potreba za ulaganjem u ovu zajednicu - istakao je Milivojević.

Grad se obavezao da će, ukoliko to bude potrebno, obezbijediti razliku sredstava za završetak radova, navodi se u saopštenju.