latinica  ћирилица
25/01/2023 |  13:26 ⇒ 13:27 | Autor: sputniknews.com

Zaharova poručuje Evropi: Probudite se iz letargičnog sna

Neophodno je da se Evropa po hitnom postupku probudi iz letargičnog sna i da se sjeti kako su beneficije od prethodna dva rata imale SAD, kao i da ne bi trebalo da nagaze na iste grabulje, rekla je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova, komentarišući izjavu ministra inostranih poslova Italije Antonio Tajanija.
Marija Zaharova (foto:EPA-EFE/EVGENIA NOVOZHENINA/POOL) -
Marija Zaharova (foto:EPA-EFE/EVGENIA NOVOZHENINA/POOL)

- Zar je moguće da oni ne shvataju da SAD uvlače Evropu u veliki rat? Zašto? Zato što Vašington odavno nema nikakvih drugih resursa za obezbjeđivanje dolara i podrške tempa rasta američke ekonomije, osim stvaranja žarišta u svijetu - napisala je Zaharova na Telegramu.

Dodala je da je neophodno da se Evropa po hitnom postupku probudi iz letargičnog sna i da se sjeti beneficija koje su imale SAD od prethodnih svjetskih ratova, koje su pokrenule zapadne zemlje.

- Dok je cijeli svet bio u ruševinama, Vašington je na pepelu stvarao "Paks amerikanu" (političku globalizaciju). Možda je došlo vrijeme da se treći put ne staje na iste grabulje? - upitala se ona.

Ranije je ministar inostranih poslova Italije izjavio da Evropa nema pravu spoljnu i odbrambenu politiku jer među državama ima previše ljubomore, kao i da se Evropa uvijek nalazi poslije SAD.

Istakao je da Evropa mora da učini sve da se sukob nikada ne proširi. Prema njegovim riječima, ni NATO, ni Evropa, koja je dužna da pomogne Ukrajini, ne ratuju sa Rusijom.