latinica  ћирилица
25/01/2023 |  13:33 ⇒ 13:45 | Autor: RTRS

Mitrović i Mišić o iznosu najniže plate u Srpskoj

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vojin Mitrović održao je danas sastanak sa predstavnicima Saveza sindikata Republike Srpske na čelu sa predsjednicom Rankom Mišić, saopšteno je iz ministarstva.
Sastanak (Foto: Ustupljena fotografija) -
Sastanak (Foto: Ustupljena fotografija)

Sagovornici su razmatrali aktivnosti Ministarstva privrede i preduzetništva i Saveza sindikata, analizirali pregovore koji se vode o iznosu najniže plate u Republici Srpskoj, a jedna od tema sastanka bila je realizacija Programa ekonomskih reformi Republike Srpske za period 2023-2025. godine.

Ministar Mitrović je, zajedno sa svojim saradnicima, upoznao predstavnike Saveza sindikata sa efektima dodjele podsticaja privrednim subjektima koji su povećali plate radnicima, te naglasio da je po osnovu ove vrste podsticaja do sada odobreno više od 45,5 miliona KM, koji su najvećim dijelom, u iznosu od 18,5 miliona KM, isplaćeni u oblasti prerađivačke industrije.

Mitrović je rekao da je dosadašnja analiza dodijeljenih podsticaja ukazala na pozitivna kretanja kada je riječ o povećanju plata radnika, kao i povećanju broja zaposlenih radnika i dodao da će realizacijom aktivnosti u 2023. godini biti nastavljen kontinuitet u unapređivanju poslovnog okruženja i poboljšanju položaja radnika.

Na sastanku je ocijenjeno da je potrebno da se nastave aktivnosti na smanjenju sive zone u oblasti prijave radnika i isplate plata kroz provođenje cjelokupnog novčanog iznosa koje radnik dobija od privrednog subjekta u legalne tokove, kao i da je potrebno stimulisati određene sektore u privredi koji su u proteklom periodu iskazali manju zainteresovanost za ovaj vid subvencija.

Predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić rekla je da je Ministarstvo privrede i preduzetništva važan partner, s obzirom da su članice Saveza granski sindikati koji ujedno pripadaju realnom sektoru. Takođe, predstavnici Sindikata izložili su svoje preporuke i prijedloge mjera za unapređenje koje će doprinijeti kako poboljšanju položaja radnika, tako i podršku pojedinim oblastima u privredi koje je potrebno dodatno ojačati.

Sastanku su prisustvovali i pomoćnici ministra, dok su u delegaciji Saveza sindikata bili potpredsjednik Saveza sindikata Danko Ružičić, predsjednik Sindikata šumarstva, prerade drveta i papira Vlado Pavlović i generalni sekretar Saveza sindikata Goran Stanković.