latinica  ћирилица
25/01/2023 |  13:34 ⇒ 13:51 | Autor: sputniknews.com

Putin: Cilj specijalne vojne operacije je zaštita same Rusije i njenih ljudi

Cilj specijalne vojne operacije je zaštita ljudi i same Rusije od opasnosti koje pokušavaju da stvore na teritorijama koje Rusiji istorijski pripadaju, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin.
Vladimir Putin (foto:EPA-EFE/ALEXEY DANICHEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL) -
Vladimir Putin (foto:EPA-EFE/ALEXEY DANICHEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL)

Putin je povodom Dana ruskih studenata posjetio klaster "Lomonosov" Inovacionog naučno-tehnološkog centra Moskovskog državnog univerziteta.

- Cilj je, kako sam već mnogo puta govorio – zaštita ljudi, prije svega, zaštita same Rusije od onih opasnosti koje pokušavaju da stvore na teritorijama koje nam istorijski pripadaju. I mi to ne smijemo da dozvolimo - rekao je Putin tokom razgovora sa studentima.

Govoreći o ukrajinskoj vojsci, Putin je naveo da "protivnik nema nikakvog obzira, da je formirao kaznene odrede i da puca u leđa sopstvenim ljudima".

- Nažalost, protivnik se ne obazire ni na šta. Pucaju svojim ljudima u leđa, čak su formirali kaznene odrede. Momci su pričali o tome nedavno, prije nedjelju dana. Naši su u jednom naseljenom mjestu bili svjedoci sledeće scene: protivnik je ispred, a pucaju na njega (s leđa). Pritom, kako kažu, to je bila jaka vatra, nisu im dozvoljavali povlačenje - rekao je Putin.

Kako je istakao, to čine neonacisti, ali sami ne izlaze u prve redove.

Rusija neće ukidati kulturu kao što čini Zapad

Ruski predsjednik je, takođe, istakao da Rusija neće živjeti bez svjetske kulture, za razliku od Zapada koji "ukida" Čajkovskog.

- Nikada nam nije ni palo na pamet da ukinemo Betovena ili Baha, O. Henrija i tako dalje, a tamo su se dosjetili da ukinu Čajkovskog. Pa neka žive bez Čajkovskog i bez Dostojevskog i bez Tolstoja, a mi nećemo živjeti bez svjetskih klasika - rekao je Putin.