latinica  ћирилица
25/01/2023 |  15:26 ⇒ 18:08 | Autor: RTRS

Proizvodni proces u HE na Drini odvija se bez problema (VIDEO)

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić boravio je u radnoj posjeti Višegradu gdje je sa načelnikom opštine Mladenom Đurevićem posjetio preduzeće Hidroelektrane na Drini.
Đokić, Đurević i Perišić u Višegradu - Foto: SRNA
Đokić, Đurević i Perišić u VišegraduFoto: SRNA

Sa upravom preduzeća razgovarano je o tekućem poslovanju i trenutnoj situaciji vezano za padavine koje su zadesile ovo područje.

U okviru svih planskih aktivnosti proizvodni proces u HE na Drini se odvija nesmetano i bez problema, rečeno je na sastanku.

Direktor ovog preduzeća Nedeljko Perišić rekao je da su upoznali ministra o proizvodnji u minuloj godini, kao i o investicijama u preduzeću.

- Potrebno je istaći da je na bazi loše hidrologije i proizvodnja bila loša. To nama u toku godine nije bilo opravdanje i naše preduzeće je u prošloj godini ostvarilo dobit od veću od 2.000.000 KM, što nije bilo tipično u godinama prije - rekao je Perišić.

Đokić je rekao da se razvoj Višegrada osigurava stabilnim, normalnim i bezbjednim radom Hidroelektrane Višegrad.

On je naglasio da Hidroelektrana Višegrad nastavlja svoju investicionu aktivnost.

- Oni su to vrlo uspješno ostvarivali u prethodnoj godini uključujući se u realizaciju projekta izgradnje Hidroelektrane Bistrica. Više od 80 miliona KM vlastitih sredstava Hidroelektrana Višegrad izdvojila je za finansiranje dosadašnjih aktivnosti na tom projektu i to pokazuje koliko je ozbiljno shvaćena ideja i koliko je odgovoran odnos menadžmenta hidroelektrane prema ovom projektu - rekao je Đokić.

Ovom prilikom istaknuto je da realizacija izgradnje HE Bistrica ide predviđenom dinamikom. Objekat bi trebalo dabude pušten u rad 2026. godine, a očekivana proizvodnja oko 160 Gigavat časova električne energije.

- Projekat ide svojom dinamikom u drugoj polovini februara počinje bušenje tunela - naveo je Dejan Pavlović, v.d. direktora HE Bistrica.

U narednom periodu zajedničkim snagama Vlade Republike Srpske i opštine Višegrad radiće se na rješavanju problema otpada, ali i realizaciji projekata vezanih za poboljšanje energetske efikasnosti.

- Ponovo ćemo pokrenuti sve potrebne inicijative i alarmirati sve one koji se time bave. Imamo punu podršku za rješenje tog problema. Drugi je gradska deponija, gdje ćemo zajedno sa Vladom krenuti u sanaciju postojeće ili izgradnje nove deponije. Danas smo razgovarali o projektima energetske efikasnosti gdje smo upoznati da i mi, kao lokalna zajednica, možemo nastaviti sa projektima koje Vlada i resorno ministarstvo finansiraju - naveo je Đurević.

Đokić je u Višegradu najavio izgradnju velikog broja solarnih elektrana širom Srpske gdje su investitori već obavili istraživanja, a interesovanja za ova ulaganja su velika.