mtel
latinica  ћирилица
25/01/2023 |  18:12 ⇒ 21:58 | Autor: SRNA

Kusturica: Vjera u postojanje umjetnosti nije beznadežna

Proslavljeni reditelj, osnivač i direktor festvala Kustendorf Emir Kusturica ocijenio je da je umjetnost u današnjem svijetu potisnuta na marginu, ali da vjera u njeno postojanje nije beznadežna.
Emir Kusturica -
Emir Kusturica

- To je kao u prethrišćansko vrijeme kada se hrišćanstvo sa drugim religijama borilo da izađe u prvi plan, pa je bilo ugroženo boginjom Mitrom i mnogim drugim, ali je zbog svoje osnovne karakteristike – milosrđa i ideje o samilosti – pobijedilo - rekao je Kusturica uoči večerašnjeg početka Kustendorfa.

On vjeruje da će tako, kako mu se čini, i umjetnost pobijediti, jer ona u književnosti nije utihnula pošto postoje veliki pisci, dok je u filmu toga sve manje, jer je film pritisnut idejom projekata, a ne idejom autora.

- Međutim, još postoje autori koji vjeruju u film, samo to što oni rade nije na centralnoj liniji nego je upravo gurnuto u kraj - rekao je Kusturica za Sputnjik.

Prema njegovim riječima, umjetnost je utočište nade da je čovjek biće koje može da se koriguje i koje na kraju neće pristati na Klausa Švaba i ideje Svjetskog trgovinskog foruma, koji hoće da učine sve kako ne bismo imali ništa, a opet bili srećni.

On smatra da nove tehnologije imaju dobore i loše strane, a dobra je ta što omogućavaju da se bilo koji film daunlouduje i pogleda na Јutjubu.

- Problem je što se njegova cjelovitost narušava idejom da gledalac može da gleda film i zaustavlja ga i da on diktira to vrijeme, a ne autor. Svijet umnogostručenja, novih kopija i mnoštva događaja, koji se odvijaju pred našim očima, mnogo liči na rimski period kada su koloseumi bili mjesta koja mijenjaju poeziju, umjetnost i sve drugo - rekao je Kusturica.

On je skrenuo pažnju i na spektakl, koji danas zauzima centralno mjesto umjesto umjetnosti.

- Svjedoci smo umnožavanja svih djelovanja kojih se tiču medija, jer mi danas govorimo o medijima, a ne o umjetnosti, odnosno o spektaklu kao centralnom mjestu ili koleseumu - naveo je Kusturica.

Festival Kustendorf na Mećavniku počinje večearas pod sloganom "Umjetnost iznad svega" i trajaće do 29. januara.

U takmičarskom dijelu programa festivala Kustendorf, pod sloganom "Umjetnost iznad svega", biće predstavljeno 14 filmova autora iz Srbije i još deset zemalja.

Za 16. Kustendorf bila su prijavljena 374 filma, a u takmičarskom dijelu za zlatno, srebrno i bronzano jaje takmičiće se autori iz Ma