latinica  ћирилица
25/01/2023 |  21:57 ⇒ 26/01/2023 | 09:05 | Autor: RTRS

Počeo 16. Kustendorf (FOTO)

Šesnaesti međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf počeo je večeras na Mećavniku na Mokroj Gori.
Kustendorf 2023. - Foto: RTRS
Kustendorf 2023.Foto: RTRS

U takmičarskom dijelu programa biće predstavljeno 14 filmova autora iz Srbije i još deset zemalja koji će se takmičiti za zlatno, srebrno i bronzano jaje.

Foto: RTRS

Kustendorf, čiji je osnivač proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica, tradicionalno će u pet festivalskih dana ugostiti značajne autore, glumce i muzičare, te brojne mlade filmske autore i studente filmskih škola iz cijelog svijeta, te druge ugledne goste iz svijeta filma.

Kusturica je u besjedi pod nazivom "Šta je umjetnost" naglasio da je umjetnost ogledalo ljudskog duha, ovaploćena u bilo kojem materijalu u tijelo glumca i plesača, ona ima sposobnost da ljude iz realnosti presumjeri na put transcedencija.

Uoči početka festivala, Kusturica je ocijenio da je umjetnost u današnjem svijetu potisnuta na marginu, ali da vjera u njeno postojanje nije beznadežna.

Foto: RTRS

Otvarajući festival, ministarka kulture Srbije Maja Gojković rekla je da je ovo jedan od najinspirativnijih kulturnih događaja u regionu, u Evropi i svijetu na kojem se slavi visoka umjetnost i autorski film.

Nagrada festivala "Drvo života" dodijeljena je akademiku Dušanu Kovačeviću.

Kovačević je rekao da to priznanje ima dvojako značenje i priču nalik na filmove Emira Kusturice.

- Kada kažem da je nagrada dvojaka, mislim da je s jedne strane za životno djelo - za sve što ste uradili, a s druge strane predstavlja njegovu optimističku ideju da dodjeljuje nagradu ljudima koji još nešto mogu da urade - rekao je Kovačević, dodavši da je to podrška da se napravi još nešto ukoliko ima volje.