latinica  ћирилица
26/01/2023 |  09:07 ⇒ 09:12 | Autor: sputniknews.com

MUP Srbije: Nije pronađena kids droga u obliku žvaka u prethodnom periodu

Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije u prethodnom periodu nisu pronašli tzv. kids drogu, saopštio je MUP Srbije, navodeći da se razne droge u obliku raznobojnih tableta koje podsjećaju na bombone, pojavljuju već decenijama.
Policija Srbije (Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ bg) -
Policija Srbije (Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ bg)

Ministarstvo se, naime, oglasilo povodom informacija koje su se pojavile na društvenim mrežama i u medijima da su se na tržištu u Srbiji pojavile psihoaktivne supstance u obliku žvaka, tzv. kids droga i snus.

U saopštenju MUP-a se ističe da njihovi službenici, prilikom pronalaska bilo koje supstance za koju posumnjaju da je droga, istu oduzimaju.

Poslije toga se vrši dalje vještačenje u Nacionalnom centru za kriminalističku forenziku kako bi se utvrdilo da li se radi o psihoaktivnoj supstanci, to jest drogi.

- Snus je duvanski proizvod i ne nalazi se na spisku psihoaktivnih kontrolisanih supstanci koji je određen Pravilnikom o utvrđivanju spiska psihoaktivnih kontrolisanih supstanci, što znači da nije droga - navodi se u saopštenju.

Iz MUP-a poručuju da je potrebno da roditelji razgovaraju sa svojom djecom i da upozore djecu da ukoliko dođu u kontakt sa ovakvim supstancama iste ne uzimaju.

Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova posebno prate bezbjednosnu problematiku u školama i u zoni škola i u skladu sa tim preduzimaju sve potrebne mjere i radnje na suzbijanju svih oblika kriminaliteta, a sprovode i niz preventivnih aktivnosti vezanih za borbu protiv droga, kaže se u saopštenju.

- Molimo roditelje, kao i ostale građane da prije dijeljenja ovakvih informacija posredstvom društvenih mreža iste dostave najbližoj policijskoj stanici - navedeno je u saopštenju MUP-a.