mtel
latinica  ћирилица
26/01/2023 |  10:22 ⇒ 11:30 | Autor: SRNA

Kojić: Srebrenica je u Republici Srpskoj i ne može dobiti status distrikta

Srebrenica pripada Republici Srpskoj i ne može dobiti status distrikta, poručio je danas predsjednik srebreničke Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić aktuelnom potpredsjedniku Republike Srpske Ćamilu Durakoviću.
Branimir Kojić - Foto: SRNA
Branimir KojićFoto: SRNA

Nakon Durakovićeve izjave federalnim medijima da će lobirati kod domaćih i međunarodnih faktora da Srebrenica dobije poseban status, slično kao Brčko distrikt, Kojić traži sankcije za aktuelnog potpredsjednika Srpske koji platu dobija u Republici Srpskoj.

- Svi građani plaćaju porez kako bi on dobijao platu, a ne da ga plaćamo da minimizira naše žrtve i širi narativ o navodnom genocidu - rekao je Kojić Srni.

On je Durakovića nazvao "šator" političarom za koga je rekao da se svakodnevno u federalnim medijima utrkuje sa sarajevskim političarima koji će jače i više udariti po Republici Srpskoj.

Kojić je istakao da Duraković veoma dobro zna da je Srebrenica u Republici Srpskoj i da će tako ostati ma koliko to smetalo njemu i njegovom prethodniku Ramizu Salkiću.

- Srebrenica je Republika Srpska i ako imaju bar malo ljudskosti i časti trebalo bi da nam se izvine, mada iskreno sumnjamo da će to učiniti - istakao je Kojić i poručio Durakoviću i Salkiću da je za Srpsku dato skoro 30.000 života.

Prema njegovim riječima, oni veoma rado uzimaju plate u Republici Srpskoj, a sve čine da je oslabe, mada je jasno da se sada Duraković "pere kod svog naroda za izdaju koju im je priredio tokom prošlih lokalnih izbora, kao što je to u ratu učinio njegov Naser Orić koji je pobjegao 1995. godine u Tuzlu".

- Duraković neka usmjeri 2,5 milion KM koje je dobio kao potpredsjednik Republike Srpske u razvoj Srebrenice i na taj način pomogne svima koji žive ovdje, a ne da iz Banjaluke priča ono što žele da čuju Bošnjaci - naglasio je Kojić.

On je dodao da se pozivaju na povratničku populaciju misleći samo na svoj narod. "Pitam ih kako to da sam ja morao da napustim Srebrenicu 1992. godine, a u Srebrenicu sam se vratio 1996. godine i kako to da ja nisam povratnik i ne samo ja, nego svi domicilni Srbi?", upitao je Kojić.

Kojić je preporučio Durakoviću i Salkiću, pošto su u Banjaluci, da odu do Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica i pročitaju izvještaj Vlade Republike Srpske na čijem čelu je bio Gideon Grajf i vide koliko je Srba ubijeno na najsvirepiji način na ovom području.