latinica  ћирилица
26/01/2023 |  10:25 ⇒ 12:43 | Autor: sputniknews.com

Poslanica Bundestaga: Odluka o slanju njemačkih tenkova Ukrajini "istorijski neispravna"

Odluka Njemačke da uputi tenkove "leopard" Ukrajini i da dozvoli drugim zemljama da rade to isto je "istorijski neispravno", izjavila je poslanica Bundestaga iz Lijeve partije Sevim Dagdelen, članica Parlamentarnog savjeta NATO-a.
Berlin - Bundestag - Foto: RTRS
Berlin - BundestagFoto: RTRS

U intervjuu za kanal Demokrasi Nau Dagdelenova je naglasila da je umjesto slanja naoružanja Ukrajini potrebna demokratija.

- Odluka da se šalju borbeni tenkovi Ukrajini je istorijski pogrešna odluka. I ona je postala moguća pod pritiskom administracije DŽozefa Bajdena na Njemačku - rekla je ona.

Prema istraživanjima javnog mnjenja, kako je navela poslanica, većina Nijemaca je protiv te odluke, koja odgovara isključivo interesima američkog vojno-industrijskog kompleksa.

- Kada Njemačka ostane bez tenkova, SAD će moći da joj šalju svoje tenkove - navela je poslanica i dodala da "SAD nemaju saveznike, te da djeluju isključivo u sopstvenim interesima".

Prema njenim riječima, za SAD je Evropa kao Latinska Amerika sedamdesetih godina – "kontinent na kojem možeš da radiš šta hoćeš".

Odluka o tenkovima, kako je ocijenila, "ništa neće promijeniti u vojnom smislu, jer će Rusija odgovoriti".

- Potrebno je više diplomatije, a slanje naoružanja dovešće do pogibije još većeg broja ljudi u Ukrajini - smatra Dagdelenova.