latinica  ћирилица
26/01/2023 |  10:51 ⇒ 12:43 | Autor: sputniknews.com

Pomoć srpskim vinarima na KiM: Deset porodica iz Velike Hoče dobilo savremenu opremu

Deset porodičnih vinarija iz Velike Hoče dobilo je, zahvaljujući sredstvima Kancelarije za Kosovo i Metohiju, savremenu opremu za početak ili razvoj proizvodnje vina, kako bi obezbijedili jačanje svojih proizvodnih ekonomija i dodatno podstakli razvoj tog vinogradarskog kraja.
KiM, pomoć (Foto: TANJUG/ KANCELARIJA ZA KIM/bs) -
KiM, pomoć (Foto: TANJUG/ KANCELARIJA ZA KIM/bs)

Vinari su dobili muljače za grožđe, inoks bačve, barik burad, kazane, pumpe za istakanje vina i ostalu vrijednu mehanizaciju, zahvaljujući kojoj će sebi obezbijediti egzistenciju, u velikoj mjeri olakšati posao i proširiti proizvodnju, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Korisnike podsticajnih sredstava obišle su i predstavnice Kancelarije za Kosovo i Metohiju iz Sektora za razvoj privrede i poljoprivrede, kako bi se i na terenu uvjerile u održivost projekata.

Ivica Nakalamić se do sada bavio samo proizvodnjom rakije, a sada je dobio opremu i za proizvodnju vina.

- Veliko hvala Kancelariji za Kosovo i Metohiji na ovoj pomoći, sada ćemo moći da proširimo proizvodnju i započnemo proizvodnju vina - izjavio je Nakalamić.

Istovremeno, Kancelarija za Kosovo i Metohiju je u okviru konkursa za subvenciju privrede dodijelila štampač za tekstil Nemanji Gogiću i laser za sječenje i graviranje Saneli Mihajlović koji će uz ovu opremu izrađivati suvenire i druge promotivne materijale, dok je Vitomir Garić dobio podsticaj za ribnjak koji posjeduje.

Zamjenik direktora Kancelarije za KiM Veselin Kočanović naveo da je u okviru ovog programa ukupno 15 privrednika i poljoprivrednika dobilo subvencije za razvoj proizvodnje i da će Kancelarija i u budućnosti pomagati Srbe u ovoj enklavi koji žive u specifičnom okruženju.

On je napomenuo da je važno da srpski narod pokazuje inicijativu za razvoj porodičnog poslovanja, a da je kancelarija tu da podrži i pomogne svaki kvalitetan projekat.

- Svjesni smo da je život naših ljudi u Velikoj Hoči specifičan, imajući u vidu okruženje u kome žive, ali ove subvencije upravo govore da država Srbija misli na njih i pomaže da osiguraju svoju egzistenciju i ostanu da žive u ovom kraju. Sigurni smo da će savremena mehanizacija omogućiti našim ljudima da prošire proizvodne kapacitete i ojačaju konkurentnost - poručio je Kočanović.