latinica  ћирилица
26/01/2023 |  11:13 ⇒ 11:15 | Autor: sputniknews.com

Peskov o isporukama naoružanja Ukrajini: Angažovanje Zapada u sukobu

Isporuke zapadnog naoružanja Ukrajini svjedoče o tome da je Zapad direktno angažovan u sukobu i da ta angažovanost i dalje raste, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
Dmitrij Peskov (foto:EPA-EFE/VALERIY SHARIFULIN/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT) -
Dmitrij Peskov (foto:EPA-EFE/VALERIY SHARIFULIN/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT)

- Iz evropskih prestonica i Vašingtona se stalno čuju izjave o tome da slanje različitih sistema naoružanja Ukrajini, između ostalog i tenkova, ne znači da su te zemlje ili alijansa angažovane u ukrajinskom sukobu. Mi se sa tim kategorički ne slažemo. Sve što radi alijansa, koju sam spominjao i glavni grad, doživljava se kao direktno angažovanje u sukob i angažovanje raste - rekao je Peskov.

Portparol Kremlja je komentarisao i temu o izmjeni statusa specijalne vojne operacije zbog isporuka američkih i njemačkih tenkova Kijevu i naveo da to pitanje nije na dnevnom redu.

Ranije je poslanik Državne dume Rusije s Krima Mihail Šeremet izjavio da, usljed odluke SAD i Njemačke da isporuče tenkove ukrajinskoj armiji predložio da se promijeni status ruske specijalne vojne operacije, ne precizirajući kakva bi ta promjena trebalo da bude.

Naglasio je da su događaji već izašli iz okvira običnog vojnog sukoba.

Njemačka vlada je 25. januara donijela odluku da Ukrajini preda njemačke tenkove "leopard 2".

Pored toga, Bijela kuća je potvrdila da namjerava da Ukrajini pošalje 31 tenk M1 "abrams".

Prema informacijama američkih vlasti, za isporuku će biti potrebno nekoliko mjeseci. Vašington namjerava da pošalje Kijevu i osam oklopnih vozila za remont i evakuaciju M88 koji će služiti za servis tenkova.