latinica  ћирилица
26/01/2023 |  11:50 ⇒ 12:08 | Autor: sputniknews.com

Bećković: KiM nije 15 odsto teritorije već 100 odsto časti

Akademik i pjesnik Matija Bećković izjavio je da se pred očima cijelog svijeta odigrava "kosovska drama", ističući da tu nije riječ o 15 odsto teritorije srpske zemlje, već o 100 odsto, obraza, časti i srpskog dostojanstva.
Matija Bećković (Foto: Tanjug/ Nenad Mihajlović) -
Matija Bećković (Foto: Tanjug/ Nenad Mihajlović)

- Na pitanje šta da radimo, odgovor je dat jednom zauvijek - na Vidovdan 1389. godine - poručio je Bećković na Svetosavskoj akademiji održanoj u srijedu uveče u Beranama.

Bećković je naveo da je Srpska svetosavska crkva tvrđava istine, čuvar pamćenja i identiteta.

- To je jedini krov koji ima srpski narod i jedina institucija u kojoj je on već vijekovima slobodan i ujedinjen. Zato se ne treba čuditi što je i danas raspeta, a pravoslavlje u 21. vijeku proglašeno za najvećeg neprijatelja - ukazao je Bećković.

Govoreći o Svetom Savi, Bećković je istakao da je prvi srpski arhiepiskop zavještao srpsku zemlju po kojoj je svugdje ostavio svoje stope, prenio je podgorički Dan.

- Gdje je zemlja tvrđa i kamenitija, grezao je dublje. Srpski narod je najvažnije djelo Svetog Save, a Sveti Sava je najvažnije djelo srpskog naroda - kazao je Bećković.

Prema njegovim riječima, ono što je Cetinjski manastir za katunsku Crnu Goru, to su Đurđevi Stupovi za srpstvo u Vasojevićima.

- Stupovi su nesalomiva stožina za koju je vezana lađa Srbije i Crne Gore - kazao je Bećković.

Bećković je u srijedu posetio manastir Đurđevi Stupovi.