latinica  ћирилица
26/01/2023 |  12:19 ⇒ 12:24 | Autor: sputniknews.com

Velika Britanija pozvala na prijem tzv. Kosova u Savjet Evrope

Predstavnik Velike Britanije u Savjetu Evrope DŽon Hauel izjavio je na parlamentarnoj sjednici ove organizacije da se Prištini mora dozvoliti da krene dalje sa članstvom u Savjetu Evrope.
London (foto:EPA-EFE/ANDY RAIN) -
London (foto:EPA-EFE/ANDY RAIN)

U debati održanoj u srijedu na inicijativu Velike Britanije, u sjedištu Savjeta Evrope u Strazburu, Hauel je zatražio da se "pitanje članstva odvoji od napretka u dijalogu Kosova sa Srbijom".

Kako prenosi portal Euroaktiv, Albanija, Sjeverna Makedonija i Hrvatska podržale su na sjednici članstvo takozvanog Kosova u Savjetu Evrope, dok je Srbija pozvala članice da se odbije zahtjev.

Predstavnik Grčke Јorgos Katrugalos rekao je da Zapadni Balkan "i dalje ima potencijala da bukne".

On je izrazio uvjerenje da bi njemačko-francuski plan za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine mogao biti jedno od rješenja za postizanje kompromisa.

- Očigledno je da je jedino moguće rješenje kroz dijalog, međusobno poštovanje, i kompromis kao što su pokazale Grčka i Sjeverna Makedonija u slučaju Prespanskog sporazuma - istakao je Katrugalos.

Predstavnik Albanije Luljzim Baša je rekao da je "nezavisnost Kosova nepovratan proces".

- Čim prije ovu realnost prihvate svi, uključujući Srbiju, biće bolje, prije svega i najvažnije za građane Kosova, kako za Srbe na KiM, tako i za Albance - rekao je Baša.

Predstavnici delegacije Srbije u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope apelovali su u srijedu na parlamentarce SE da ne prime Prištinu u to tijelo, navodeći da bi to značilo i prejudiciranje pregovaračkog procesa i ishoda kao i rušenje međunarodnog prava.

Priština je zahtjev za članstvo predala u maju 2022. godine, a Srbija je 3. novembra uspjela da pitanje članstva takozvanog Kosova u Savjetu Evrope odloži na neko vrijeme.