latinica  ћирилица
26/01/2023 |  13:35 ⇒ 14:07 | Autor: RTS

Dačić sa Čavušogluom: Turska da iskoristi svoj uticaj na Prištinu

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je u Ankari, nakon sastanka sa turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom, da bi Srbija voljela da Turska bude važan faktor stabilnosti u našem regionu i da je molba Beograda da Ankara iskoristi svoj uticaj na Prištinu po pitanju primjene Briselskog sporazuma na KiM, piše Tanjug, a prenosi RTS.
Ivica Dačić (foto: Tanjug / Sava Radovanović) -
Ivica Dačić (foto: Tanjug / Sava Radovanović)

Dačić je prenio na konferenciji za medije da je sa Čavušogluom razgovarao i o aktuelnoj situaciji na Balkanu.

- Mi bismo voljeli da Turska bude važan faktor regionalne stabilnosti u našem regionu, a to znači da je naša molba da Turska iskoristi svoj uticaj i kada je riječ o Prištini kako bismo imali konstruktivan odnos od Prištine kada je riječ o primjeni Briselskog sporazuma i drugih ranije potpisanih sporazuma, kako bismo uopšte mogli da razgovaramo o nekim trajnim političkim rješenjima - poručio je Dačić.

Naveo je da u svakom slučaju mora da se spriječi situacija da, kako je rekao, mi svi pojedinačno budemo faktori i učesnici u nečemu što je problem, nego da smo dio rješenja problema.

Poručio je da, bez obzira na to što možda razmišljamo različito o nekim pitanjima, treba da djelujemo zajedno i razvijamo atmosferu međusobnog povjerenja.

- Zato sa radošću potvrđujem da ćemo predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i ja učestvovati ovdje na svim forumima koji se organizuju. Očekujemo i posjete našem regionu i ministara i predsjednika Turske. Imaćemo uspješan nastavak saradnje i u narednom periodu. Naši odnosi su na veoma visokom nivou i hvala svima koji su tome doprinijeli, a u najvećoj mjeri predsjednicima Erdoganu i Vučiću - rekao je Dačić.

Dačić o ulasku u Tursku sa ličnim kartama

Dačić je izjavio da je siguran da će turisti iz Srbije ovog ljeta putovati u Tursku samo sa ličnim kartama.

Na konferenciji za medije nakon razgovora sa Čavušoglu u Ankari, odgovarajući na pitanje novinara, Dačić je objasnio da je sporazum o putovanju samo sa ličnim kartama između Turske i Srbije potpisan prošle godine, ali da je ostala obaveza parlamenata dviju zemalja da ga ratifikuju.

Kako je istakao, Turska je to uradila i ostala je obaveza da to uradi i Srbija, ali da to nije bilo moguće zbog raspuštanja parlamenta i izbora.

- Znate da su bili izbori, zatim formiranje vlade, pa je parlament počeo da radi u zakonodavnom dijelu tek krajem oktobra. Možete očekivati da će sve to biti vrlo brzo završeno. Siguran sam da će nova turistička sezona moći da se odvija u skladu sa tim sporazumom - rekao je Dačić.

Dačića su na aerodromu sačekali predstavnici Ambasade Srbije u Turskoj, sa ambasadorom Zoranom Markovićem na čelu, dok ga je u ime Turske i ministra spoljnih poslova dočekao generalni direktor za Balkan i Centralnu Evropu Ministarstva spoljnih poslova Turske Ilhan Sajgili.

Programom posjete planiran je i sastanak sa predsjednikom Velike narodne skupštine Republike Turske Mustafom Šentopom, obilazak Ataturkovog mauzoleja, gdje će biti položeni vijenci.

Posjetu Turskoj Dačić će završiti susretom sa predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Prema podacima Privredne komore Srbije, ukupna spoljnotrgovinska razmjena Srbije i Turske u prvoj polovini 2022. godine iznosila je 1,2 milijarde evra, što je povećanje od 51,5 odsto u odnosu na isti period 2021. godine.

Kompanije koje su u većinskom vlasništvu Turske, Srbiji zapošljavaju oko 10.000 radnika.