latinica  ћирилица
26/01/2023 |  13:57 ⇒ 13:57 | Autor: SRNA

Vujičić: Šmit potvrdio da je protiv Srpske i njenih političara

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Miroslav Vujičić izjavio je da je Kristijan Šmit najnovijim izjavama o 9. januaru, Danu Republike Srpske i njenom predsjedniku Miloradu Dodiku samo potvrdio ono što je odranije poznato - da je protiv Srpske i njenih političara.
Miroslav Vujičić - Foto: SRNA
Miroslav VujičićFoto: SRNA

- Poznato je da su njegovi potezi i odluke uglavnom usmjereni protiv Republike Srpske i političara iz Srpske, tako da me taj njegov stav nimalo ne iznenađuje", rekao je Vujičić Srni, podsjećajući da Šmit nema legitimitet jer nije imenovan u skladu sa procedurama Savjeta bezbjednosti UN.

Vujičić je istakao da ne zna na šta je Šmit mislio kad je izjavio da je "ubijeđen da će naredni 9. januar izgledati drugačije".

- Možda će narediti da 9. januar slavimo 8. januara. Ako je na to mislio, ni to ne možemo da prihvatimo - rekao je Vujičić i poručio da je 9. januar bitan datum u istoriji srpskog naroda i istoriji Srpske, te da nikoga ne vrijeđa.

On je naglasio da svi građani Republike Srpske bez obzira na nacionalnu pripadnost mogu da budu ponosni na Srpsku koja u svakom smislu, ekonomskom, bezbjednosnom i bilo kom drugom, vodi računa o svakom svom građaninu.

Povodom Šmitovog komentara da je Dodik - "ne predsjednik Srba već multietničkog entiteta u BiH", Vujičić je rekao da je predsjednik Republike Srpske predsjednik Srba i svih građana Srpske.

Kristijan Šmit je za televiziju "N1" izjavio da je ubijeđen da će naredni 9. januar "izgledati drugačije", te da će zbog "ljudi koji su od 1991. do 1995. godine trpjeli", pokrenuti određene stvari i da u tome neće popuštati.

Iako je Skupština srpskog naroda proglasila stvaranje današnje Republike Srpske prije bilo kakvih međunacionalnih sukoba i početka građanskog rata u BiH, Šmit tvrdi da je 9. januar "nastao na žrtvama i teretu koji nose žrtve Srebrenice".

Republika Srpska osnovana je 9. januara 1992. godine pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH, nakon što su preglasani u ključnim pitanjima koja su se ticala opstanka Јugoslavije i nakon što su pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba koji su imali konstitutivni status.