latinica  ћирилица
26/01/2023 |  14:07 ⇒ 20:46 | Autor: sputniknews.com

Dačić: Bilo bi nekorektno da Srbija sada uvede sankcije Rusiji

Bilo bi nekorektno da sada Srbija uvede sankcije Rusiji i bilo bi štetno po naše interese, rekao je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.
Ivica Dačić (Foto: FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ) -
Ivica Dačić (Foto: FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ)

On je podsjetio da se Srbija nije pridružila sankcijama protiv Rusije, kako je rekao "zbog nacionalnih i državnih interesa Srbije ali i ekonomske saradnje".

Dodaje i da se Srbija nije pridružila sankcijama i zbog problema koje ima vezano za terirtorijalni integritet i suverenitet, vezano za Kosovo, a gdje ima podršku Rusije na nekim drugim forumima.

- Bilo bi nekorektno da sada Srbija uvede sankcije Rusiji i bilo bi štetno po naše interese. Ali to ne znači da mi nećemo učiniti sve da jasno kažemo da ne podržavamo narušavanje teritorijalnog integriteta Ukrajine i da pomognemo koliko god možemo - rekao je Dačić na konferenciji za novinare u Ankari, poslije razgovora sa turskim šefom diplomatije Mevlutom Čavušogluom.

Dačić je naveo da bi Srbija voljela i željela da Turska bude važan faktor mira i regionalne stabilnosti u regionu.

- Naša je molba da Turska iskoristi svoj uticaj i kad je riječ o Prištini kako bi imali konstruktivan odnos od strane Prištine kada je riječ o primjeni Briselskog sporazuma, kako bismo mogli uopšte da razgovaramo o nekim trajnim političkim rješenjima - rekao je Dačić.

On je dodao da u uslovima opšte mržnje i rata u svijetu Srbija treba da traži pozitivne primjere međusobne saradnje.

- I Srbija i Turska žele da budu konstruktivni faktori, faktori mira i stabilnosti. Naš interes nije da budemo ni na čijoj strani. Mi se zalažemo za poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereneta svake države UN - naglasio je Dačić.