mtel
latinica  ћирилица
26/01/2023 |  14:21 | Autor: SRNA

Petković: Šmitove izjave maliciozne, on radi pod uticajem Bošnjaka

Kristijan Šmit je očito pod uticajem bošnjačkih političara, a njegove izjave o Danu Republike Srpske 9. januaru su maliciozne, izjavio je zamjenik predsjedavajućeg Srpskog kluba u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milan Petković.
Milan Petković - Foto: SRNA
Milan PetkovićFoto: SRNA

- Reći da je 9. januara i da je u ime 9. januara počinjen bilo kakav zločin je potpuno maliciozno i može se reći bezobrazno - rekao je Petković za Srnu.

Petković je podsjetio da 9. januara nije počinjen nikakav zločin već je stvorena Republika Srpska koja je priznata i u Dejtonu i entitet je sa mnogim ovlaštenjima.

- Mi slavimo dan kada je Republika Srpska nastala i ništa drugo. Ovog dana nije bilo ni ratnih dejstava, tako da je je ovdje očito na sceni samo zadovoljavanje interesa Bošnjaka i bošnjačkih političara i dalje produbljivanje krize - ocijenio je Petković.

Petković smatra da nikome ne treba braniti da slavi ono što želi da slavi jer se time mogu samo proizvesti novi sukobi.

Šmit je za televiziju N1 izjavio da je ubijeđen da će naredni 9. januar "izgledati drugačije", te da će zbog "ljudi koji su od 1991. do 1995. godine trpjeli", pokrenuti određene stvari i da u tome neće popuštati.

Iako je Skupština srpskog naroda proglasila stvaranje današnje Republike Srpske prije bilo kakvih međunacionalnih sukoba i početka građanskog rata u BiH, Šmit tvrdi da je 9. januar "nastao na žrtvama i teretu koji nose žrtve Srebrenice".

Republika Srpska osnovana je 9. januara 1992. godine pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH, nakon što su preglasani u ključnim pitanjima koja su se ticala opstanka Јugoslavije i nakon što su pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba koji su imali konstitutivni status.