latinica  ћирилица
26/01/2023 |  14:27 ⇒ 14:28 | Autor: SRNA

Raković: Šmit je zlonamjerna neznalica

Istoričar Aleksandar Raković ocijenio je da se Kristijan Šmit najnovijim izjavama o Danu Republike Srpske - 9. januaru pokazao kao zlonamjerna neznalica koja selektivno tumači događaje i činjenice, a pri tom se ponaša kao neki okupacioni guverner.
Aleksandar Raković - Foto: RTRS
Aleksandar RakovićFoto: RTRS

Raković je za Srnu napomenuo da je 9. januar datum kada je ustanovljena Republika Srpska da bi se izbjegle žrtve, a da je 1. mart, koji slavi FBiH, dan kada je ubijen srpski svat na sarajevskoj Baščaršiji i podnijeta srpska žrtva.

- Muslimani u Sarajevu i dalje slave taj dan kada su nanijeli potpuno nedužnu žrtvu srpskom narodu. Ali, ne možemo očekivati od Šmita da nepristrasno i neselektivno tumači činjenice, jer posao upravo tog takozvanog visokog predstavnika, da podriva u BiH, a ne da donosi odluke koje bi vodile do smirivanja situacije - rekao je Raković.

Prema njegovim riječima, sve što je Šmit uradio do sada u BiH jeste podrivanje i sijanje jabuke razdora.

- I s tim u vezi je i ta njegova poruka da 9. januar ne može da se slavi sljedeće godine kako se slavi. E, mi ćemo još svečanije slaviti 9. januara, nego što smo slavili ove godine. On na to ne može da utiče i neka ne pokušava! Ili on, možda ima namjeru da izazove neko novo nasilje? - pita Raković.

On je ocijenio da se Šmit ponaša kao da je neki okupacioni guverner.

- Ali, u svakom slučaju, njegovi verbalni inastupi pokazuju da se radi o civilizacijski nedorasloj osobi. Da ne koristim teže riječi. Ali, on je u civilizacijskom smislu poptuno nedorasla osoba - rekao je Raković.

On je istakao da bi Šmit najviše učinio za BiH kada bi otišao, ali da to neće učiniti, zbog toga što "prima ogromne pare".

Raković kaže da Šmitovi motivi "nisu nikako dobronamjerni, nego su vjerovatno povezani i sa ogromnom platom koju u BiH prima i zbog koje neće raditi na tome da se problemi rešavaju".

- Јer ako se problemi rješavaju, onda nema ni potrebe za takozvanim visokim predstavnicima. Prema tome, Šmit će nastaviti da podriva i sije razdor u BiH, a mi ćemo 9. januar slaviti još svečanije - rekao je Raković.

Kristijan Šmit je za televiziju N1 izjavio da je ubijeđen da će naredni 9. januar "izgledati drugačije", te da će zbog "ljudi koji su od 1991. do 1995. godine trpjeli", pokrenuti određene stvari i da u tome neće popuštati.

Iako je Skupština srpskog naroda proglasila stvaranje današnje Republike Srpske prije bilo kakvih međunacionalnih sukoba i početka građanskog rata u BiH, Šmit tvrdi da je 9. januar "nastao na žrtvama i teretu koji nose žrtve Srebrenice".

Republika Srpska osnovana je 9. januara 1992. godine pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH, nakon što su preglasani u ključnim pitanjima koja su se ticala opstanka Јugoslavije i nakon što su pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba koji su imali konstitutivni status.