latinica  ћирилица
26/01/2023 |  16:08 | Autor: SRNA

Goranu Petroviću uručena nagrada Beogradski pobjednik

Književniku Goranu Petroviću danas je na svečanosti u Biblioteci grada Beograda uručena nagrada Beogradski pobjednik za roman "Papir sa vodenim znakom".
Nagrada "Beogradski pobjednik" (Foto: Tanjug/Predrag Mitić) -
Nagrada "Beogradski pobjednik" (Foto: Tanjug/Predrag Mitić)

Nagradu koja se sastoji od statue Beogradskog pobjednika, rad akademskog vajara Zorana Kuzmanovića, diplome i iznos od 10.000 evra u dinarskoj protivvrijednosti, Petroviću je uručila direktor Biblioteke grada Beograda Јasmina Ninkov.

Petrović je rekao da ima mnogo dragih ljudi kojima zahvaljuje, prije svega, svima iz izdavačke kuće Laguna, njenom osnivaču Dejanu Papiću i uredniku Dejanu Mihajloviću.

Dobitnik Beogradskog pobjednika istakao je da su rijetki toliko strpljivi izdavači poput Lagune, budući da je nagrađeni roman pripremao i pisao čak 22 godine.

U najužem izboru za najbolji roman bilo je još pet knjiga - "Vlastelinstva" Bojana Vasića, "Kad đavoli polete" Vladimira Kecmanovića, "Vidiš li da ne vidim" Emira Kusturice, "Mir i mir" Mirjane Novaković i "Teferič na Slaviji" Sanje Savić Milosavljević.

Odluka o nagradi donesena je većinom glasova, jer su predsjednik žirija Predrag Petrović i članovi Nataša Anđelković i Petar Pijanović glasali za Petrovićev roman, dok su Vesna Trijić i Slađana Ilić glasove dali Kusturici i njegovom romanu o nobelovcu Peteru Handkeu.

Obrazlažući odluku žirija, Popović je rekao da se Petrovićev roman izdvojio svojim poetičkim i stilskim osobenostima, dodajući da je autor odlučio da radnju romana smjesti u rani novi vijek i renesansu.

Petrović je drugi dobitnik Beogradskog pobjednika, a prvi laureat bio je Drago Kekanović, kome je priznanje uručeno prošle godine za roman "Privrženost" u izdanju SKD Prosvjeta.

Ova književna nagrada ustanovljena je 2021. godine, a njen osnivač je Biblioteka grada Beograda.