latinica  ћирилица
26/01/2023 |  16:22 ⇒ 20:45 | Autor: SRNA

Patrijarh Kiril: Kijev progoni Crkvu jer to traže stranci

"Arhitekte" međunarodnih sukoba mrze Ukrajinsku pravoslavnu crkvu jer može da posluži kao instrument pomirenja ruskog i ukrajinskog naroda, izjavio je patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril.
Patrijarh Kiril (Foto: EPA-EFE/ROBERT GHEMENT) -
Patrijarh Kiril (Foto: EPA-EFE/ROBERT GHEMENT)

On je izrazio uvjerenje da se zbog toga traži progon Crkve.

Kiril je izrazio "duboko žaljenje i opravdanu ljutnju" zbog onog što je nazvao "pokušajima sadašnjih vlasti u Kijevu i njihovih stranih pokrovitelja da iskoriste UPC kao oružje za izazivanje mržnje između Rusije i Ukrajine".

Prema njegovim riječima, pomirenje u budućnosti neće biti moguće bez apolitične pravoslavne crkve u Ukrajini i zbog toga je UPC izložena takvoj mržnji savremenih kreatora svjetskih sukoba.

Patrijarh Kiril izrazio je žaljenje i zbog progona bez presedana koji ukrajinska vlada usmjerava ka UPC, čiji je obim i cinizam uporedio sa antireligijskom kampanjom koju je pokrenula boljševička kampanja nakon preuzimanja vlasti u Rusiji 1917. godine.

On je naveo da su pravoslavni sveštenici i vjernici u Ukrajini suočeni sa izmišljenim krivičnim slučajevima, klevetom u medijima, pljenidbom imovine i skrnavljenjem svetih mjesta, te da čak postoje pozivi na zabranu UPC, javila je "Raša tudej".

- Sve ovo može se smatradi dijelom globalne strane komisije za uništavanje kanonskog pravoslavlja u Ukrajini - rekao je ruski patrijarh.

Među pravoslavcima u Ukrajini postoje vjerske tenzije još od ranog perioda nezavisnosti te zemlje. Pojedini sveštenici odvojili su se od UPC kako bi formirali "Kijevsku patrijaršiju", što je Moskovska patrijaršija osudila, a neki sveštenici UPC su 2018. godine, zajedno sa raskolnicima, osnovali "Pravoslavnu crkvu Ukrajine".

Bivši predsjednik Petro Porošenko pohvalio je priznavanje nove crkve u Ukrajini u Carigradskoj patrijaršiji kao njegovo ključno dostignuće tokom mandata na funkciji predsjednika.

Patrijarh Kiril kritikovao je danas Carigradsku patrijaršiju zbog uloge u učvršćivanju podjela među pravoslavnim hrišćanima. Moskva je prekinula sve veze sa Carigradskom patrijaršijom nakon priznavanja nove crkve u Ukrajini.

Bezbjednosna agencija Ukrajine pokrenula je u novembru akciju protiv UPC, tražeći dokaze o navodnoj saradnji sa Vladom Rusije, te o sakrivanju ruskih agenata i skladištenju oružja.

Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski uveo je juče pojedinačne sankcije usmjerene ka sveštenstvu UPC, uključujući i nekoliko ukrajinskih episkopa.