latinica  ћирилица
26/01/2023 |  19:12 ⇒ 19:18 | Autor: B92

Rusi i Bjelorusi korak bliže Aziji

Rusija i Bjelorusija su pozvane da učestvuju na Azijskim igrama, koje su kvalifikaciono takmičenje za Olimpijske igre u Parizu 2024. godine.
Olimpijski savez Azije (Foto: EPA-EFE/HOW HWEE YOUNG, ilustracija) -
Olimpijski savez Azije (Foto: EPA-EFE/HOW HWEE YOUNG, ilustracija)

Međunarodni olimpijski komitet je nagovijestio da bi dozvolio Rusiji učešće na Olimpijskim igrama u Parizu kao neutralnim sportistima. Rusija i Bjelorusija su suspendovane iz gotovo svih međunarodnih takmičenja zbog rata u Ukrajini.

Azijske igre održaće se u septembru i oktobru u kineskom Handžou i služe kao kvalifikaciono takmičenje za Olimpijske igre u nekoliko sportova, uključujući mačevanje i boks.

- Olimpijski savjet Azije vjeruje u ujedinjujuću moć sporta i da svi sporisti, bez obzira na njihovu nacionalnost i pasoš koji posjeduju, treba da budu u mogućnosti da učestvuju u sportskim takmičenjima - navodi se u saopštenju Olimpijskog savjeta Azije. 

- OCA je ponudila da ruskim i bjeloruskim sportistima koji ispunjavaju uslove pruži priliku da učestvuju na takmičenjima u Aziji, uključujući i Azijske igre - piše u saopštenju.

OCA je dodao da "ostaje u pripravnosti", sve dok MOK i rukovodeća tijela pojedinačnih sportova ne dogovore uslove za takmičenje sportista iz Rusije i Bjelorusije.