latinica  ћирилица
26/01/2023 |  19:13 ⇒ 27/01/2023 | 06:45 | Autor: RTRS

Memorijalna akademija povodom Dana sjećanja na žrtve Holokausta (FOTO/VIDEO)

U Banjaluci je večeras u Јevrejskom kulturnom centru "Arie Livne" održana Memorijalna akademija povodom Međunarodnom dana sjećanja na žrtve Holokausta.
Dan sjećanja na žrtve holokausta - Foto:
Dan sjećanja na žrtve holokaustaFoto:

Akademiji su prisustvovali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Srpske Nenada Stevandić, ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Repulike Srpske Zlatan Klokić, potpredsjedavajuća Vijeća naroda Srpske Nada Tešanović i direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović, kao i druge visoke zvanice Republike Srpske, gosti iz diplomatskog svijeta i Јevrejske zajednice Banjaluka.

Memorijalna akademija povodom Dana sjećanja na žrtve Holokausta

Dodik je rekao da su Srbi i Јevreji bratski narod po stradanju, te istakao značaj obilježavanja sjećanja na to stradanje kako bi bila spriječena revizija istorije.

Cvijanovićeva je istakla značaj obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Holokausta kako bi se od zaborava sačuvale važne istorijske činjenice kao što je stradanje jevrejskog naroda u Drugom svjetskom ratu.

Akademiju je organizovala Јevrejska opština Banjaluka i Društvo srpsko-jevrejskog prijateljstva.

Dan sjećanja na žrtve holokausta

Prethodno je povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta na Palati Republike u Banjaluci na tamnoj pozadini prikazan je broj koji simbolizuje 6.000.000 Јevreja koji su stradali u Holokaustu uz poruku "Mi pamtimo" koja je univerzalna i koriste je sve jevrejske organizacije i zajednice u svijetu povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta.

      View this post on Instagram

A post shared by Željka Cvijanović (@zeljka.cvijanovic)