mtel
latinica  ћирилица
26/01/2023 |  20:12 ⇒ 21:55 | Autor: SRNA

Episkop Fotije: Srbi čuvajte naciju, državu i Kosovo u Srbiji

Njegovog preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije pozvao je večeras Srbe da žive u zemaljskom i duhovnom jedinstvu i da sačuvaju Kosovo i Metohiju u okviru Srbije.
Vladika Fotije - Foto: SRNA
Vladika FotijeFoto: SRNA

- Bez Kosova i Metohije nemamo temelja, postajemo apatridi, bezemljaši, ljudi bez svoje istorije i korijena - rekao je vladika Fotije u obraćanju na Svetosavskoj akademiji u Eparhijskom kulturnom centru u Bijeljini.

Episkop zvorničko-tuzlanski je za Svetoga Savu rekao da je obožena, ohristovljena ličnost za srpski narod, što i Mojsije za Јevreje, te da po njegovom zakonopravilu treba živjeti.

Univerzitetski profesor Dimitrije Ćeranić je u besjedi podsjetio da čovjek živi dok ga se sjećaju i ocijenio da je Sveti Sava i danas živ i da ga živim čine čak i oni koji ga osporavaju kao prosvetitelja, bogoslova i državnika.

- Oni koji u duhu novog vremena pokušavaju da ubiju i sjećanje na Svetoga Savu, hvatajući nas raznim mrežama, društvenim i digitalnim, tjeraju nas u kojekakve evropske i atlantske unije, vezuju nas nekakvim pravno obavezujućim sporazumima sa samim sobom tako da bi Peć i Prizren postali tuđina. Oni ne znaju da grijeh kažnjava sam sebe svojim besmislom - istakao je Ćeranić.

On je poručio da je utemeljitelj jedinstvene srpske nacije i države Sveti Sava besmrtan i da zaludni zalud relativizuju sve i svja, uputivši im mudrost - gdje Bog nije na prvom mjestu, ništa nije na svome mjestu.

U programu Svetosavske akademije učestvovali su učenici Gimnazije "Filip Višnjić" i Muzičke škole "Stevan Stojanović Mokranjac" iz Bijeljine, a među mnogobrojnim građanima koji su prisustvovali akademiji bili su gradski čelnici.

Srpska pravoslavna crkva sutra će proslaviti Svetog Savu, utemeljivača srpske crkve, države i školstva, a Savindan se obilježava u svim školama u Srbiji i Republici Srpskoj kao školska slava.