latinica  ћирилица
26/01/2023 |  21:07 ⇒ 21:08 | Autor: SRNA

Cvijanović: Obilježiti i sačuvati od zaborava istorijske činjenice

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović istakla je značaj obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Holokausta kako bi se od zaborava sačuvale važne istorijske činjenice kao što je stradanje jevrejskog naroda u Drugom svjetskom ratu.
Memorijalna akademija povodom Dana sjećanja na žrtve Holokausta - Foto:
Memorijalna akademija povodom Dana sjećanja na žrtve HolokaustaFoto:

Cvijanovićeva je navela da su Јevreji i Srbi narodi koji dijele tragične momente iz prošlosti, te da je važno da zajedno obilježavaju sve te značajne datume i da organizuju zajedničke komemoracije.

- Ali i da se uvijek na ovakvim događajima podsjetimo koliko je veliko bilo to zlo koje je tada haralo svijetom, kao i da ne zaboravimo žrtve koje su tada stradale - rekla je Cvijanovićeva novinarima prije početka Memorijalne akademije povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta.

Ona je navela da su ovakvi događaji prilika i da se pokaže velika ljubav, razumijevanje i bratski odnosi Republike Srpske i Izraela.

- Da gajimo dobre odnose i da se zajedno sjećamo svih tih tragičnih momenata, nedužnih života i ogromnog stradanja jevrejskog naroda, kao što je i srpski narod pretrpio na prostoru bivše Јugoslavije, odnosno na prostoru tadašnje NDH u vrijeme Drugog svjetskog rata - rekla je Cvijanovićeva.

Ona je izrazila zadovoljstvo jer srpski i jevrejski narod već duži niz godina rade na razvijanju dobrih odnosa, koji su puni razumijevanja i ljubavi.

- Važno je i to što zajedno možemo da razmišljamo o tome šta su to neki strateški pravci za mirnu budućnost na svim prostorima u svijetu - rekla je Cvijanovićeva.

U Јevrejskom kulturnom centru "Arie Livne" u Banjaluci večeras je održana memorijalna akademija povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta koji se obilježava 27. januara.