latinica  ћирилица
26/01/2023 |  21:59 ⇒ 21:59 | Autor: SRNA

Mitropolit Јoanikije: Uloga Svetog Save nemjerljiva za srpski narod

Mitropolit crnogorsko-primorski Јoanikije izjavio je večeras da je uloga Svetog Save nemjerljiva za srpski narod, ističući posebno njegov značaj u formiranju Žičke arhiepiskopije i osnivanju autokefalne Srpske pravoslavne crkve.
Mitropolit Јoanikije (Foto: SPC) -
Mitropolit Јoanikije (Foto: SPC)

- Srpskom narodu obezbijedio je najveće dostojanstvo, izveo ga na scenu kulturnih i prosvijećenih naroda Evrope i uključio ga u tu zajednicu prosvećenih hrišćanskih naroda - rekao je mitropolit Јoanikije u pozdravnom slovu na Svetosavskoj akademiji u Hramu Hristova Vaskrsenja u Podgorici.

On je naveo da Sveti Sava nije samo utemeljio autekefalnu crkvu u srpskom narodu, nego je dao značajan doprinos njenom ustrojstvu i postojanju do dana današnjeg.

Svetosavsku besjedu održao je Drago Perović, profesor na Filozofskom fakultetu u Nikšiću i gostujući predavač na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju.

U kulturno-umjetničkom programu nastupili su Hor Svetog apostola i jevanđelista Marka, Kamerni orkestar, operski pjevač Marko Kalajanović, Danica Crnogorčević, "Đurđevdansko kolo" i guslar Vladimir Radojević.

Svetosavsku akademiju organizovali su Mitropolija crnogorsko-primorska, Crkvena opština podgorička i Saborni hram Hristovog Vaskrsenja.