latinica  ћирилица
26/01/2023 |  23:02 ⇒ 27/01/2023 | 06:45 | Autor: RTRS

Dodik: Јasenovac je zajednička muka jevrejskog i srpskog naroda

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je Јasenovac zajednička muka jevrejskog i srpskog naroda, kao i drugi logori poput Aušvica.
Milorad Dodik - Foto:
Milorad DodikFoto:

Dodik je u obraćanju na Memorijalnoj akademiji u Banjaluci povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta poručio da je veoma važno da se njeguje kultura sjećanja.

Istakao je da je prije nekoliko godina imao priliku da posjeti Aušvic, te ocijenio da bi svako, a naročito mlađe generacije, trebalo to da učine.

- Prisustvo na tom mjestu učini da to drugačije razumijete, da shvatite obim stradanja. Ući u gasnu komoru u Aušvicu i vidjeti, to je nešto što vam promijeni pogled na svijet i zapitate se da li je moguće da postoje ljudi koji su mogli to da organizuju - rekao je Dodik.

On je istakao da je veoma bitno da dani sjećanja na Holokaust svake godine poprimaju sve veći obim, jer se tako njeguje kultura sjećanja.

- Zato je važno što smo se okupili i u okviru Јevrejskog centra u Banjaluci i evocirali uspomene na strašne zločine - naglasio je Dodik u obraćanju na memorijalnoj akademiji.