latinica  ћирилица
27/01/2023 |  09:02 ⇒ 09:06 | Autor: RTRS

Omladinskom politikom planirano više od 200 miliona KM za projekte

Omladinskom politikom Republike Srpske za period 2023-2027. definisana su četiri strateška cilja sa 44 mjere i tri projekta za čiju je realizaciju planirano 266.389.000 KM, saopšteno je iz Ministarstva porodice, omladine i sporta.
Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Vlada Republike SrpskeFoto: RTRS

Strateški ciljevi odnose se na unapređenje prilika i interesa mladih za bolji život, podsticanje inicijative i odgovornog djelovanja mladih u zajednici, te podsticanje razvijanja zdravih životnih stilova mladih, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da su ključni strateški projekti uspostavljanje resursnog centra za mlade, program podrške mladim preduzetnicima "Startap Srpska", te uspostavljanje prvog naučnotehnološkog parka u Republici Srpskoj.

Vizija nove Omladinske politike je više i bolje, po mjeri mladih oblikovati Republiku Srpsku tako da pruža sve više pravih prilika koje mladi koriste za bolje obrazovanje, posao, standard, preduzetništvo, uticaj i stvaralaštvo.

Iz Ministarstva porodice, omladine i sporta su podsjetili da se Omladinska politika Republike Srpske radi u kontinuitetu od 2006. godine, u vidu petogodišnjih strateških dokumenata, tako da je dokument koji obuhvata period od 2023. do 2027. godine četvrti po redu.

- Radi se o integrisanom, multisektorskom strateškom dokumentu koji definiše javne politike i usmjerava razvoj svih oblasti značajnih za mlade, te realizacijom strateških ciljeva i prioriteta vodi ka poboljšanju uslova života mladih i stvara preduslove za njihov ostanak u Republici Srpskoj - navodi se u saopštenju.

U izradi ovog dokumenta u radnim grupama učestvovalo je 70 predstavnika resorno nadležnih institucija, javnih ustanova, udruženja građana i omladinskih organizacija i stručnjaka za oblasti koje su značajne za unapređenje polažaja mladih. Izradi je prethodilo sveobuhvatno istraživanje tokom 2021. godine.