latinica  ћирилица
27/01/2023 |  10:20 ⇒ 10:22 | Autor: RTRS

Selak: Čuvajmo otadžbinu kojoj je Sveti Sava isklesao temelje

Goran Selak, predsjednik Socijalističke partije Srpske, čestitao je đacima, učiteljima, prosvjetnim i naučnim radnicima i svim pravoslavnim Srbima školsku slavu prvog srpskog arhiepiskopa Svetog Savu.
Goran Selak - Foto: RTRS
Goran SelakFoto: RTRS

- Savinim putem je naš narod zasijao u najsjajniju nijansu pravoslavlja, u srpsko svetosavlje. Učeći od Svetog Save, treba da vjerujemo kao što je on vjerovao kada je pisao Karejski tipik i podizao Hilandar, da se mirimo, kao što je Sava mirio braću i da volimo i gradimo otadžbinu kojoj je Sava sa ocem isklesao temelje - poručio je lider SPS-a.

Selak ističe da su dva ugaona kamena na kojima srpska državnost i danas počiva djelo srpskog princa, koji je utvrdivši vjeru dobijanjem autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve i osnivajući prve škole, postavio putokaz na osnovu kojeg Srbi i danas putuju.

- Srbi nemaju drugog puta osim svetosavskog, a na tom putu jedino možemo sačuvati svoj identitet, vjeru i učenja, koja su nas i uobrazila u formu pravednog i istinoljubivog naroda. Samo hodeći Savinim putem bićemo sigurni u svoj opstanak i preporod i ponosno stajati svoji na svome - zaključio je Selak, čestitajući Savindan.