latinica  ћирилица
27/01/2023 |  10:26 ⇒ 11:30 | Autor: RTRS

Dvije nagrade filmu "S one strane duge" autorke Milane Majar (FOTO/VIDEO)

Film "S one strane duge" u produkciji RTRS nagrađen je sa dvije nagrade na 8. Međunarodnom festivalu "Očevi i djeca" u ruskom gradu Orel.
S one strane duge - Foto: RTRS
S one strane dugeFoto: RTRS

Autorka filma Milana Majar nagrađena je specijalnom nagradom žirija za najbolji dokumentarni film o temi pravoslavlja.

Žiri je odlučio da drugu nagradu dodijeli junaku filma Miladinu Dragojeviću "za svjetlost duše", u nominaciji "Heroji našeg vremena."

Film govori o nadljudskoj hrabrosti i volji za životom čovjeka, koji je oslijepio nakon operacije tumora na oba očna živca.

Nagrade filmu Milane Majar (Fprto: RTRS)

- Žiri festivala izdvojio je film Milane Majar "S one strane duge." Taj film je zaista duga, duga predivnih ljudskih sudbina, naročito junaka kojeg je ona odabrala ovog puta. Kada smo pogledali taj film poželjeli smo da nekako istaknemo, da nagradimo tog čovjeka zbog toga što on predstavlja svjetlost, svjetlost duše - istakla je Marina Kulikova, organizator  festivala "Očevi i djeca".

Upravo za tu svjetlost duše, kako obrazlaže žiri, dodijeljena mu je nagrada. Kako kažu, on je taj koji ulijeva nadu.

- On ne samo da nije digao ruke od života, nego je nastavio da živi punim, pravim ljudskim životom. Nastavio je da živi kao lijep, pametan, talentovan čovjek koji predstavlja primjer kako se voli život i, što je najvažnije, težnju da se bude i primjer kako biti koristan u životu. Hvala vam veliko za film i za ovog junaka. A najvažnije, mi vam želimo mira i zdravlja - zaključila je Kulikova.

Na ovogodišnjem festivalu učestvovalo je 120 filmova iz Ruske Federacije, Republike Srpske, Bjelorusije, Јermenije, Kine, Francuske i Brazila. Filmovi učesnika predstavljeni su u 11 nominacija. Gradovi Orel, Sankt Peterburg i Moskva bili su domaćini festivala.

Nagrade su dodijeljene 26. januara 2023. u Centralnom domu kinematografije Saveza kinematografa Ruske Federacije u Moskvi.