latinica  ћирилица
27/01/2023 |  11:47 ⇒ 20:12 | Autor: RTRS

Učenici i prosvjetari obilježili školsku slavu i dan škole (FOTO/VIDEO)

Svetosavskom priredbom učenici i prosvjetari širom Srpske obilježili su školsku slavu i dan škole.
Obilježavanje Svetog Save - Foto: RTRS
Obilježavanje Svetog SaveFoto: RTRS

Svečano je bilo i u banjalučkoj Gimnaziji. Čast da na ovogodišnjoj svečanosti besjedi, pripala je učeniku četvrtog razreda, Veljku Blažiću.

- Tema je Sloboda je u dobru, a dobro u slobodi. Vidi se da je to malo filozofsko preispitivanje slobode i dobra. Dobro podrazumijeva nužno slobodu ali nije svaka sloboda nužno dobra - kaže Veljko.

Foto: RTRS

Prvi srpski učitelj i prosvetitelj Sveti Sava primjer je za naša stalna nadahnuća, i zato trebamo širiti poruke svetosavskog učenja kao poruke bezvremenske vrijednosti, poručila je ministarka prosvjete i kulture.

- Sa ciljem da nam se pošalje poruka da budemo bolji ljudi, da radimo i da budemo u onome što radimo dobri i samo tako možemo doprinijeti razvoju svakog društva pa i našeg društva u Republici Srpskoj - smatra Željka Stojičić ministar prosvjete i kulture Republike Srpske.

U Pozorištu Prijedor održana je Svetosavska akademija pod nazivom "Svetosavski vremeplov".

U programu su učestvovali učenici osnovnih i srednjih škola, članovi Gradskog hora i besjednik, profesor Zoran Arsović. U holu Pozorišta, otvorena je i izložba najboljih učeničkih likovnih i literarnih radova i najljepšeg ćiriličkog pisma.

Poslije četiri godine pauze, u Laktašima je održana Svetosavska akademija.

Program kojim je predstavljen život prvog srpskog arhiepiskopa i prosvjetitlja pripremili su Srpska pravoslavna crkva u Laktašima i gradska uprava Laktaša.

U čast Svetom Savi svečano je bilo i u Doboju. Naročito u četiri srednje škole u ovom gradu.

- Sveti Sava je prvi srpski arhiepiskop koji je školovanjem širio hrišćanstvo, otvarao škole i bolnice. Smatram da je jako bitno da svaki učenik zna nešto o njemu - rekla je Јelena Blagojević, učenica.

Četiri srednje škole SŠC u Doboju svake godine kroz prigodnu svečanost obilježe školsku slavu.

- Uvijek je priprema Svetosavske akademije posebna, i upravo zbog tog svetosavskog duha ,koji njegujemo i na kojem počiva i naša država i škola i prosvjeta - istakla je Željka Damjanovi, profesorica

Predsjednik Aktiva direktora srednjih škola Tijana Vasiljević Stokić dodala je da se gotovo kroz svaki predmet, u onoj mjeri koliko je moguće, da prožimaju sve vrijednosti koje je Sveti Sava ostavio,a to je najviše na časovima vjeronauke i srpskog jezika i istorije.

Svetog Savu danas su molitevno proslavili đaci i mještani Gornje Slatine kod Šamca u crkvi posvećenoj prvom srpskom arhiepiskopu i prosvetitelju.

Foto: SRNA

Recitacije o Svetom Savi pripremili su učenici osnovne škole iz Gornje Slatine.

Protonamjesnik Dragan Pavlović rekao je da je Sveti Sava najveći svetitelj roda srpskoga, otac svih nas, temelj srpske države i srpske crkve.

- Stvorio ih je, stoga mi koji pripadamo crkvi Hristovoj ne smemo se igrati s njom, ni sa verom pravoslavnom. Moramo biti obazrivi kako verujemo u Boga da naša vera ne bude sujeverje, jer je to greh - rekao je Pavlović.

I u osnovnim i srednjim školama u Novom Gradu danas je obilježena školska slava. U Osnovnoj školi "Sveti Sava" prigodnim programom obilježen je i Dan škole koja nosi ime srpskog svetitelja i prosvjetitelja.

Foto: SRNA

U prigodnom programu koji su pripremili učenici, Svetosavske pohvale dobilo je 18 učenika, a nagrađeni su i učenici koji su uradili najbolje likovne i literarne radove o Svetosavlju.