latinica  ћирилица
27/01/2023 |  12:36 ⇒ 12:44 | Autor: TANЈUG

S. Makedonija: Apel građanima da ne blokiraju puteve i ne organizuju noćne straže

Makedonski ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski apelovao je danas na građane da ne organizuju noćne straže i ne blokiraju puteve na dan obilježavanja rođenja Goce Delčeva, 4. februara, jer su, kako je kazao, za to zadužene institucije sistema.
Skoplje - Foto: RTRS
SkopljeFoto: RTRS

Spasovski je ovaj apel uputio nakon što su se na društvenim mrežama pojavili pozivi građanima da 4. februara blokiraju put na naplatnoj rampi Kumanovo – Skoplje.

- Apelujem na mirnu i dostojanstvenu komemoraciju, a država, MUP i službe bezbjednosti su tu da učine sve kako bi obezbijedili red i mir - naveo je Spasovski.

Ministar je rekao da MUP i agencije imaju svakodnevne aktivnosti i da će za obezbijeđivanje ovog događaja biti formiran posebni štab.

Uvjeren je, kaže, da onih koji se organizuju za dolazak na ovaj događaj neće biti mnogo, jer građani ne žele sukobe, već stabilizaciju i napredak.

- Kao MUP, apsolutno neću dozvoliti ponižavanje makedonskog naroda i države, bar ne od strane nekog spolja. Mi smo narod koji je gostoljubiv, koji umije da pokaže čast i poštovanje, ali ta čast i poštovanje moraju da nam se vrate. Nećemo dozvoliti da neko dođe u naš dom da nas ponižava - rekao je Spasovski, prenijeli su skopski mediji.

Na pitanje da li će bugarskom evroposlaniku Angelu DŽambaskom biti dozvoljen ulazak u Makedoniju toga dana, Spasovski je rekao da će odluka o tome biti donesena kada za to dođe vrijeme.

- Odluke se ne prejudiciraju, posebno u oblasti bezbjednosti - rekako je ministar.

Inače, reakcije građana ne jenjavaju poslije posljednjih događaja koji su pogoršali ionako krhke odnose Makedonije i Bugarske.

Društvenim mrežama se širi inicijativa za organizovanje noćne straže na grobu Goce Delčeva, a narod se dodatno samoorganizuje da spriječi dolazak organizovanih bugarskih grupa 4. februara, kada se u Makedoniji obilježava rođendan ovog revolucionara.

Odnosi dviju zemalja su se pogoršali nakon incidenta u Ohridu kada je pretučen sekretar bugarskog kluba "Ivan Mihailov" Hristijan Pendikov, ali i nakon što su neki od bugarskih političara izašli u javnost sa izjavama u kojima priznaju teritorijalne pretenzije, uz prijetnje ubistvom predsjednika Severne Makedonije Steve Pendarovskog.

Pendarovski je, naime, početkom sedmice predložio vladi da donese odluku i proglasi personama non grada bugarskog evroposlanika DŽambaskog i još neke bugarske državljane.