latinica  ћирилица
27/01/2023 |  13:05 ⇒ 13:34 | Autor: sputniknews.com

Zaharova o izjavi Vokera: On je cinični provokator, Rusija neće zaboraviti tu patološku srbofobiju

Provokacija u Račku zauvijek će ostati crna mrlja na obrazu Sjedinjenih Američkih Država i njenih saveznika, a ispoljavanje patološke srbofobije ni Rusija, kao ni Srbija, nikada neće zaboraviti, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.
Marija Zaharova (foto:EPA-EFE/YURI KOCHETKOV) -
Marija Zaharova (foto:EPA-EFE/YURI KOCHETKOV)

Ona je tim rečima prokomentarisala izjavu bivšeg ambasadora verifikacione misije OEBS na Kosovu i Metohiji Vilijama Vokera koji je rekao da će ohrabrivati Prištinu da tuži Srbiju za navodni genocid, da se divi bivšoj OVK, kao i da predjsednik Srbije Aleksandar Vučić nikada neće prihvatiti da se u Račku, kako tvrdi, dogodio masakr.

- U pitanju je cinični provokator koji je zloupotrebio status predstavnika OEBS, dao sebi ekskluzivno pravo da tumači događaje kako on smatra shodnim, pritom nadmeno tvrdeći da će svijet svakako prije vjerovati njemu nego objektivnim činjenicama - istakla je ona.

Zaharova je takođe rekla i da Voker i dalje nastavlja da opravdava čelnike takozvane OVK i da prebacuje krivicu za situaciju na Kosovu isključivo na Srbe.

- Vilijam Voker ne samo da je namjerno i grubo prekršio mandat međunarodnog posmatrača, nego je i cijelom svijetu pokazao tipične američke metode izvrtanja činjenica i iskrivljavanja stvarnosti - dodala je.