latinica  ћирилица
27/01/2023 |  14:04 ⇒ 17:36 | Autor: RTRS

Donja Gradina: Obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta (VIDEO)

Polaganjem vijenaca, Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta obilježen je i u Spomen-području Donja Gradina.
Donja Gradina - obilježavanje - Foto: SRNA
Donja Gradina - obilježavanjeFoto: SRNA

Poručeno je da su Donja Gradina i Јasenovac, Holokaust srpskog naroda i velika opomena, te da Srbi da ne smiju zaboraviti ogroman zločin koji je počinjen nad njihovim precima u Drugom svjetskom ratu.

Poslanik u Narodnoj skupštini Srpske Darko Banjac kaže da ovo mjesto treba da posjeti svaki Srbin i pravoslavac

- Nikada ne smijemo i nećemo zaboraviti ono što nam se dešavalo jer Donja Gradina i Јasenovac treba da nas opominju, da nas opominju za sve ono što smo mi prošli - dodao je on.

Radenko Reljić načelnik opštine Kozarska Dubica istakao je da je ovo jedna istorijska poruka koju moraju svi normalni i civilizovani narodi poštovati i uvažavati, jer je bilo stradanje po tom nacionalnom osnovu, a nikada ne smije dozvoliti da se ljudi dijele.

Direktor Javne ustanove Spomen-područja "Donja Gradina" Tanja Tuleković rekla je novinarima da su na današnji dan jedinice Sovjetske armije 1945. godine oslobodile najveći nacistički koncentracioni logor "Aušvic" i 7.500 zatvorenika koje su za sobom ostavili nacisti.

-  Pridružili smo se velikom broju institucija u cijelom svijetu koje obilježavaju ovaj dan, tako da mi svake godine imamo određenu prigodnu programsku aktivnost. S tim u vezi mi smo s tim u vezi sinoć u Banjaluci promovisali drugo izdanje knjige našeg sugrađanina Marka Ručnova, pod nazivom "Zašto Јasenovac".