latinica  ћирилица
27/01/2023 |  15:03 ⇒ 15:03 | Autor: SRNA

Ukinuti odluku o eksproprijaciji zemlje u opštini Leposavić

Formiran je pravni tim koji će uložiti žalbu na odluku privremene Vlade u Prištini o eksproprijaciji zemljišta u privatnom i društvenom vlasništvu u rejonu sela Lešak i Dren u opštini Leposavić, naveli su iz Srpske liste, te od Kancelarije EU, OEBS-a, Kfora i Unmika zatražili da spriječe otimanje srpske zemlje.
Srpska lista -
Srpska lista

U saopštenju Srpske liste navodi se da je riječ o 57,5 hektara zemljišta u društvenoj i 25,8 hektara u privatnoj svojini.

Predsjednik privremenog organa opštine Leposavić Zoran Todić i potpredsjednik Srpske liste Igor Simić održali su danas sastanak sa vlasnicima parcela, njihovim nasljednicima i predstavnicima naselja Lešak, zaseoka Zaselje, sela Mekiniće i sela Dren u toj opštini.

Na sastanku je ocijenjeno da režim premijera samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija nastoji da otme zemlju kršeći sopstvene zakonske regulative, bez ikakvog prethodnog obavještenja i konsultacija sa vlasnicima parcela, lokalnom samoupravom i legitimnim predstavnicima srpskog naroda.

Iz Srpske liste su poručili da u opštini Leposavić žive Srbi - domaćini, koje niko nije prethodno niti obavijestio niti konsultovao ili pitao da li su saglasni sa ovom eksproprijacijom.

- Nema govora da je odluka donesena u javnom interesu, već u interesu onih koji bi da Srbe protjeraju sa Kosova i Metohije - upozorili su iz Srpske liste i pitaju kakav je to javni interes kojim se od srpskog naroda i crkve otima čak i parcela na kojoj se nalazi i mjesno seosko groblje u selu Dren?

Predstavnici Srpske liste, kao legitimni predstavnici srpskog naroda, o današnjem sastanku i zahtjevu vlasnika parcela i mještana, obavijestiće i uložiti protest svim međunarodnim predstavnicima i zahtjevati da se prestane sa institucionalnim nasiljem Prištine prema srpskom narodu, a sporna odluka ukine.

Iz Srpske liste je poručeno da diktatorski režim Kurtija mora prestati sa jednostranim potezima kojima svjesno radi protiv interesa srpskog naroda koji vjekovima živi na svojoj zemlji.