latinica  ћирилица
27/01/2023 |  15:25 ⇒ 16:23 | Autor: SRNA

Bocan-Harčenko: Cilj da se Beograd uplaši i kazni za odbijanje da postane dio čopora

Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko ocijenio je da iza poziva Beogradu da se pridruži sankcijama EU prema Rusiji, iako se tome protivi ogromna većina Srba, stoji cilj da se Beograd uplaši i kazni za odbijanje da postane dio "čopora".
Aleksandar Bocan-Harčenko (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bg) -
Aleksandar Bocan-Harčenko (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bg)

Komentarišući izjavu američkog ambasadora u Srbiji Kristofera Hila da je Srbija "već počela da plaća visoku cijenu" neuvođenja antiruskih mjera, Bocan-Harčenko ocjenjuje da Hil pokušava da "prevaspita" Srbe neosnovanim mjerama.

- Da podsjetim: "visoku cijenu" za odsustvo želje - da kažem bez uvijanja - da se zajedno sa EU stupi u "rat protiv Rusije" /prema riječima ministra spoljnih poslova Njemačke/ određuju za Beograd sami Zapadnjaci. Umjesto ravnopravne saradnje, daju prednost ucjenama, prijetnjama i zavrtanju ruku, nastoje da ograniče suverenitet zemlje - navodi Bocan-Harčenko.

On primjećuje da "osvetnička politika" nije ruska metoda, kako "izopačuje jedan od samoproglašenih stručnjaka u listu Danas", nego, kako ističe, isključivo zapadna, saopšteno je iz Ambasade Ruske Federacije u Srbiji.

Bocan-Harčenko naglašava da to dobro razumiju u Beogradu, te da je ovih dana o tome govorio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i drugi državni zvaničnici, uključujući i ministra spoljnih poslova Ivicu Dačića koji je nedavno posjetio Brisel.

Ruski ambasador napominje da je o očiglednim prednostima, koje Beogradu donosi očuvanje saradnje sa Rusijom u punom formatu, više puta govorio u detaljima.

- Posredi su i razumne cijene na energente, koji se besprekidno isporučuju iz Rusije, i prihodi od njihovog tranzita u Mađarsku, i velike investicije u našu zajedničku kompaniju NIS, i modernizacija hidroenergetike od Silovih mašina, i rekonstrukcija željezničke infrastrukture od Ruskih željeznica, i novi projekti u sferi visokih tehnologija i inovacija. Računamo da će ubuduće, zahvaljujući obostranoj dobroj volji, taj spisak biti proširen - zaključio je Bocan-Harčenko.