latinica  ћирилица
27/01/2023 |  16:19 ⇒ 18:33 | Autor: RTRS

Mogu li borci dobiti od Grada Banjaluka refundaciju sredstava za liječenje? (VIDEO)

Borci Vojske Republike Srpske dali su neizmjeran doprinos i podnijeli veliku žrtvu u odbrani Srpske.
David Barišić - Foto: RTRS
David BarišićFoto: RTRS

Na tom putu veliki broj je izgubio život, a skoro svi zdravlje.

Borci sa područja grada Banjaluka očekivali su da će im Gradska uprava refundirati bar dio troškova liječenja koje im je neophodno i na taj način pomoći.

Među njima je i David Barišić, borac je prve kategorije.

Barišić kaže da mu je rat ukrao mnogo toga, prije svega zdravlje. Iako zdravlje, kao ni oteto vrijeme ne može da vrati, nadao se da će makar dostojanstveno živjeti nakon teško zarađene slobode.

- Bio je to Peti korpus, banjalučki. Mi smo otišli u Slavoniju u oktobru 1991. i do maja 1995. godine obišao sam mnoga ratišta. Poslije toga, vratili smo se, pa sam bio sa Studentskom brigadom u Bihaću, pošto sam vezista, nakon toga u Derventi. Nema ratišta, gdje god je trebalo uspostaviti vezu, išli smo, od prvog do zadnjeg dana. Ni jedan dan nisam izostao - kaže Barišić.

Po povratku sa ratišta, nove nevolje. Radovao se povratku porodici i ognjištu, a život je isplanirao nešto drugo.

- Rat me koštao mnogo. Majka mi je tad ostala u Glamoču, pa sam otišao i dovezao je 29. jula, a 15. avgusta je umrla kod mene. Majka je umrla 1995. godine, supruga 1997. godine. Ostao sam sa dvoje male djece. Sin tad još nije ni krenuo u školu, kćerka je bila peti razred. Rat mi je uzeo i zdravlja i života i sreće - priča Barišić.

Godine i bolest su učinile svoje.

- Tokom rata mi je proradila žuč. Bio sam na ispraćaju kolege koji je poginuo u Borkovićima, nakon toga sam dobio napad žuči i otišao sam na hirurgiju, tamo su ustanovili da moram da operišem žuč. Imao sam problema sa kičmom, 2011. godine sam u aprilu operisao kičmu - priča dalje Barišić.

Preostalo mu je, kaže, da očuva još malo narušenog zdravlja. Preporučen mu je odlazak u Banju Slatina. Uzdao se u mogućnost refundiranja od strane grada u vidu jednokratne naknade kao pomoć za liječenje i kupovinu lijekova. Uprkos prikupljenoj dokumentaciji, troškovi liječenja još mu nisu refundirani.

- I prije sam se obraćao Gradskoj upravi, putem Boračke organizacije, i koji god da je bio gradonačelnik, nije to osporio. Obratimo se uz dokumentaciju. Јa sam dostavio sve i otpusnu listu i kopiju i račune koje sam plaćao. Plaćao sam usluge blata, svaka terapija je 10 maraka. Dostavio sam sve i predao u septembru i rekli su da je riješeno. Odlazim u oktobru da vidim u čemu je problem, kažu, nema para, pitam kad će biti, kažu kad bude rebalans. Rebalans je bio, oni kažu jeste, ali nema para, gradonačelnik je poništio sva rješenja, svim borcima koja su po tom osnovu donesena - kaže Barišić.

Zatražili smo od Gradske uprave pojašnjenje u vezi sa ovom naknadom. Stigao je pisani odgovor.

- Nije ukinuto refundiranje troškova liječenja, tačnije pomoć za liječenje i rehabilitaciju, pa je tako u prošloj godini izdvojeno iz budžeta Grada za ove namjene 400.000 KM i dodatno, po reblansu budžeta, odobreno je još 75.000 KM. Broj zaprimljenih zahtjeva u protekloj godini iznosio je 2.816 - naveli su iz Gradske uprave.

Odgovor iz grada je dobijen, ali David Barišić još na svom računu nema refundirana sredstva. Pita se koliko je njegovih saboraca sa istim problemom? Nada se da će naposlijetku dobiti ono što mu pripada.