latinica  ћирилица
27/01/2023 |  18:49 ⇒ 22:02 | Autor: RTRS

EU traži da BiH uvede vize Rusiji; Moskva: Žele da pretvore BiH u koloniju (VIDEO)

Evropska unija od BiH traži da kao zemlja kandidat uvede vize za državljane Ruske Federacije, potvrđeno je za RTRS iz Delegacije Evropske unije u BiH.
Pasoš - viza (ilustracija) - Foto: RTRS
Pasoš - viza (ilustracija)Foto: RTRS

Ambasada Ruske Federacije u Sarajevu oštro je reagovala na zahtjev EU. Poručili su da time Brisel želi BiH da pretvori u koloniju.

Iz Savjeta ministara danas se niko nije oglašavao po zahtjevu Evropske unije.

Iz Republike Srpske poručeno je da je neprihvatljivo da se tek formirana vlast na nivou BiH pritišće temama oko kojih nema saglasnosti.

Samo što su preuzeli dužnost i pobrali pohvale za brzo formiranje, novi Savjet ministara suočava se s prvim problemom. Tek što je BiH dobila kandidatski status, EU je požurila sa zahtjevima. Od BiH traži da u svjetlu sukoba u Ukrajini uskladi spoljnu, bezbjednosnu i trgovinsku politiku sa zvaničnim Briselom. To ne znači samo osuđivanje, kako kažu, ruske agresije, već i uvođenje viza ruskim državljanima.

- Za dobro funkcionisanje bezviznog režima sa EU, od BiH se očekuje potpuna usklađenost sa viznom politikom EU koja ne predviđa bezvizni režim sa Rusijom - navedeno je u saopštenju Delegacije EU u BiH.

Iz Francuske, jedne od najmoćnijih članica EU, objašnjavaju da je ukidanje bezviznog režima traženo u smislu prevazilaženja problema sa migracijama. Tanak argument s obzirom na to da ilegalni migranti koji prolaze kroz BiH nisu sa prostora Rusije.

- Јesmo, tražili smo, ali ne samo za ruske državljane, nego i za puno drugih zemalja i to zbog problema koje imamo s migracijom. Puno ljudi dolazi bez viza i dokumenata i onda se samo iskrcaju u EU i prave probleme - rekla je Kristin Tudik, ambasadorka Francuske u BiH.

EU postavlja previše zahtjeva prema BiH reaguju iz Ambasade Ruske Federacije. Poručuju da Sporazum o bezviznom režimu koji su BiH i Rusija potpisale još 2013. godine obezbjeđuje povoljne uslove za razvoj veza između dvije države.

- Uvjereni smo da trenutni zakonski okvir odgovara prvenstveno interesima BiH, jedne otvorene zemlje koju EU teži da pretvori u koloniju - naveli su iz ruske Ambasade.

Politika uslovljavanja odnosno primoravanja BiH da uskladi svoju politiku sa Briselom u vezi rusko-ukrajinskog sukoba neće ubrzati evropske integracije niti će relaksirati unutrašnje političke odnose, naprotiov dodatno će ih usložniti.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić kaže da je pritisak na tek formiranu vlast u BiH na temama za koje se zna da neće biti saglasnosti.

Hoće li se novi saziv Savjeta ministara ispuniti obavezu preuzetu 15. decembra kada je BiH dobila kandidatski status i uvesti vize ruskim državljanima ili će nastaviti da slijedi kurs neutralnosti prema rusko ukrajinskom sukobom i zadržiti bezvizni režim sa Rusijom, od predsjedavajuće Savjeta ministara i ministara danas nismo saznali, nisu se javljali na naše pozive.