latinica  ћирилица
27/01/2023 |  19:21 ⇒ 28/01/2023 | 07:14 | Autor: SRNA

Proslava 9. januara i van teritorije Republike Srpske

Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić rekao je da će sutra u Štutgartu biti proslavljen Dan Republike Srpske i poslata poruka da je Srpska opredijeljena ka miru, stabilnosti i da se 9. januar proslavlja i van teritorije Srpske.
Sastanak u Štutgartu - Foto: RTRS
Sastanak u ŠtutgartuFoto: RTRS

- Šaljemo poruku da se ova svečanost, Dan Republike Srpske proslavlja i van teritorije Srpske - rekao je Klokić u Štutgartu uoči sutrašnjeg obilježavanja dana Republike Srpske u tom gradu.

On je istakao da je Predstavništvo Republike Srpske u Njemačkoj prvo počelo sa proslavljanjem Dana Republike van teritorije Srpske.

- Zadovoljstvo mi je da smo se i ove godine okupili u Štutgartu povodom proslave Dana Republike Srpske. Danas smo se sastali sa predstavnicima udruženja koja djeluju ovdje u Štutgartu, kao i sa privrednicima koji ovdje rade, a koji posluju zajedno i sa našim firmama iz Republike Srpske - naveo je Klokić.

On je rekao da su se članovi delegacije Republike Srpske u kojoj su i ministar energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić, predsjedavajuća Vijeća naroda Srpske Srebrenka Golić, poslanik u Narodnoj skupštini Srpske Srđan Todorović Srebrena Golić danas u prostorijama Predstavništva Srpske u Štutgartu susreli i sa predstavnicima Konzulata Srbije, koji redovno daju podršku institucijama Republike Srpske i Predstavništvu Srpske u Štutgratu.

Klokić je rekao da će sva predstavništva Republike Srpske u inostranstvu ove godine obilježiti Dan Republike Srpske, ističući da će najsvečanije biti u Beogradu u Srbiji.

Sasatanak je organizovao šef Predstavništa Srpske u Štutgartu Mićo Ćetković.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da će vlast u Republici Srpskoj nastaviti da pomaže i ohrabruje ljude koji žive u Njemačkoj da investiraju u Srpsku.

Đokić je rekao da su aktivnosti građana Republike Srpske koji borave u Njemačkoj svake godine sve vidljivije i da je evidentan konstantan rast kompanija i preduzeća.

On je naveo da su vidljive kulturne, sportske i privredne aktivnosti.

- Cilj je i da razmijenimo iskustva i utiske o onome što je karakteristika života i u Njemačkoj i u Republici Srpskoj - rekao je Đokić u Štutgartu uoči sutrašnjeg obilježavanja Dana Republike Srpske.

On je istakao da sa velikim zadovoljstvom dolazi na obilježavanje Dana Republike Srpske u Njemačkoj u Štutgartu.

- Uvijek je to prilika da dođemo do nekih novih spoznaja o onome kako rade, kako žive naši građani koji su sa područja Republike Srpske, a žive i rade na području Njemačke - rekao je Đokić i dodao da je zadovoljstvo biti među svojim ljudima koji su privrženi ideji Republike Srpske i koji u svojim granicama učestvuju i u političkom životu Srpske i pružaju podršku njenom demokratskom razvoju.

On je zahvalio šefu Predstavništva Republike Srpske u Njemačkoj na organizaciji proslave Dana Republike Srspke.

- To je prilika da se ljudi sretnu, druže, razmjene iskustva i porazgovaraju o onome što je njima značajno - rekao je Đokić.

- Osim njih prisutni su bili predstavnici raznih asocijacija, saveza, klubova, privrednici i predstavnici javnog života ove pokrajine - rekao je Ćetković.

Predsjedavajuća Vijeća naroda Republike Srpske Srebrenka Golić vjeruje da će vrlo brzo biti uspostavljena saradnja između parlamentaraca Srpske i njemačke pokrajine Baden-Virtemberg.

Golićeva je rekla da je večeras u Štutgartu održan sastanak koji je organizovao šef Predstavništva Republike Srpske, na kojem, osim predstavnika Vlade Republike Srpske, prisustvuju mnogi privrednici koji žive i posluju u ovoj njemačkoj pokrajini.

Ona je navela da predstavnici Republike Srpske tradicionalno dolaze u njemačku pokrajinu Baden-Virtemrbeg.

- Razgovarali smo i o uspostavljanju parlamentarne saradnje predstavnika parlamenta njemačke pokrajine i parlamentaraca Republike Srpske, Narodne skupštine i Vijeća naroda Republike Srpske. Mislim da će se vrlo brzo ta saradnja i realizovati - rekla je Golićeva.