latinica  ћирилица
27/01/2023 |  22:51 | Autor: SRNA

Predstavljena knjiga "Emir Kusturica kult margine"

Knjiga "Emir Kusturica kult margine", autora Gorana Gocića, promovisana je u bioskopu "Stenli Kjubrik" na Mećavniku u okviru programa Festivala "Kustendorf".
Predstavljena knjiga "Emir Kusturica kult margine" - Foto: SRNA
Predstavljena knjiga "Emir Kusturica kult margine"Foto: SRNA

"Emir Kusturica: kult margine" je jedina autorizovana biografija Emira Kusturice i predstavlja svojevrsni vodič kroz filmsku magiju našeg najslavnijeg umjetnika. Јedna od najuspješnijih filmskih knjiga ilustrovana je sa do sada neobjavljenim fotografijama iz privatne i profesionalne arhive reditelja.

Britanski nedeljnik "Obzerver" je englesko izdanje ove knjige stavio u izbor pet najboljih filmskih knjiga u svijetu.

Autor knjige rekao je da je knjigu pisao dvije godine dok je živio u Londonu, te da je kroz rad na njoj zavolio i Kusturičine filmove.

Gocić je rekao da je dugo tražio intervju od Kusturice i zvao ga, ali su mu uvijek govorili da profesor nije tu.

- Novinar mora da bude strpljiv, da ima strpljenja kad traži intervju od neke poznate ličnosti. Morate da imate razumijevanja jer ti ljudi nemaju privatni život - istakao je Gocić.

Kusturica je, obraćajući se prisutnima, naveo da je ono o čemu govori knjiga u stvari to da je njegova glavna životna preokupacija pravljenje filmova.

On je rekao da se svijet mijenja i da ni poznate ličnosti u svijetu nisu kao što su bile, te da bogataši više vole da gledaju svoje nego fotografije talentovanih ljudi.

Kusturica je naglasio da nije član tog svijeta i da čak ne učestvuje ni u jednom filmskom udruženju.

On je istakao da živi na planini kao slobodan čovjek i da, između ostalog, planira da snimi film po Dostojevskom i po Gogolju koji su poznati po pričama o malim ljudima.

Kusturica je podsjetio i na pritisak kroz koji prolazi najveći srpski teniser Novak Đoković na svom putu ka pobjedama.

- Јedan od primjera je Novak Đoković koji je velika svjetska zvijezda i u isto vrijeme čovjek sa margina - napomenuo je Kusturica.

Goran Gocić je novinar, urednik, filmski autor, prevodilac i pisac čije je radove objavilo ili emitovalo tridesetak medijskih kuća na 11 jezika.