latinica  ћирилица
28/01/2023 |  07:18 ⇒ 08:21 | Autor: Agencije

Savjet bezbjednosti UN jednoglasno osudio napad u Јerusalimu

Svih 15 država članica Savjeta bezbednosti UN je na vanrednoj sjednici osudilo teroristički napad u istočnom Јerusalimu u kome je u petak poginulo osam osoba, a troje teško ranjeno, izjavilo je dvoje diplomata UN za Tajms of Izrael.
Napad u Јerusalemu (Foto: EPA/ATEF SAFADI) -
Napad u Јerusalemu (Foto: EPA/ATEF SAFADI)

Sjednica Savjeta bezbjednosti UN je bila održana iza zatvorenih vrata, a predstavnici Izraela i Palestine nisu bili pozvani.

Sjednica je bila sazvana dan ranije zbog racije izraelske vojske u izbjegličkom kampu DŽenin na Zapadnoj obali 26. januara, kada je poginulo devet Palestinaca, prenosi Si-En-En.

Zasjedanje Savjeta bezbjednosti UN su tražili Ujedinjeni Arapski Emirati, Kina i Francuska zbog rastuće napetosti između Izraela i Palestinaca, ali ne postoji konsenzus o tome kako riješiti ovu najnoviju eskalaciju nasilja, prenosi Tajms of Izrael.

Predstavnik SAD je na sjednici rekao da Palestinci ne treba da preduzimaju "unilateralne mjere" u UN, a ruski predstavnik je izjavio da bi Moskva podržala takvu palestinsku inicijativu.

U međuvremenu je portparol UN Stefan Dižarik saopštio da je generalni sekretar UN Antonio Guteres "duboko zabrinut" trenutnom eskalacijom nasilja u Izraelu i na okupiranoj palestinskoj teritoriji i pozvao na "najveću uzdržanost".

Guteres je oštro osudio napad u sinagogi na periferiji Јerusalima, prenosi Rojters.