latinica  ћирилица
28/01/2023 |  07:35 ⇒ 08:40 | Autor: RTS

Objavljen snimak prebijanja Nikolsa, američki policajci ga šutirali i udarali palicom (VIDEO)

Grad Memfis objavio je šokantne snimke na kojima se vidi kako su petorica policajaca pretukla 29-godišnjeg Tajera Nikolsa, koji je u bolnici kasnije podlegao povredama. Na jednom snimku vidi se kako Nikolas leži na stomaku dok mu policajci u lice prskaju biber sprej. Drugi snimak prikazuje kako ga tuku i šutiraju, dok on u mukama zapomaže dozivajući majku.
Policajci udaraju Nikolsa (Foto: EPA/City of Memphis HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES) -
Policajci udaraju Nikolsa (Foto: EPA/City of Memphis HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES)

Dvadesetdevetogodišnji Afroamerikanac Tajer Nikols zaustavljen je 7. januara u Memfisu zbog nesavesne vožnje, a umro je tri dana kasnije od povreda koje su mu zadali policajci.

Nakon što su petorica policajaca optužena za ubistvo drugog stepena, grad Memfis je objavio četiri snimka kamera koje su policajci imali na sebi, kao i snimak kamere koja se nalazila na stubu kod mjesta gde je Nikolas pretučen.

Na jednom videoklipu vidi se kako policajci izvlače Nikolasa sa mesta vozača automobila, dok on uzvikuje: "Prokletstvo, nisam ništa uradio... Samo pokušavam da odem kući".

Potom su ga bacili na zemlju, naredili mu da legne na stomak dok su mu u lice prskali biber sprej.

Nikolas tada uspjeva da se oslobodi, ustaje i pokušava da pobjegne niz ulicu. Za njim kreću i policajci, od kojih je najmanje jedan upotrebio omamljivač.

U drugom snimku vidi se kako policajci sustižu i tuku Nikolasa. Dvojica ga drže na zemlji dok ga jedan šutira, četvrti ga udara palicom, a zatim mu i peti policajac zadaje udarac.

Na snimku se čuju jauci i kako Nikolas više puta zapomaže: "Mama, mama".

U jednom trenutku stiže Hitna pomoć, a 19 minuta nakon toga i nosila.

Nikolasova majka kaže da je njen sin bio oko 80 metara od kuće kada je pretučen.

Nakon objavljivanja snimka, u Memfisu su se okupili demonstranti koji su uzvikivali "Nema pravde, nema mira", što je jedan od glavnih slogana pokreta "Black lives matter" (Crni životi su važni) koji je nastao 2020. godine nakon policijskog ubistva DŽordža Flojda.